2024. május 2. - Zsigmond

Az emberi jogi bizottság igent mondott Szűcs Erikára

Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága a szocialista képviselők 10 igen és az ellenzék 8 nem szavazata mellett támogatta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterré történő kinevezését szerdai ülésén.
2008. április 30. szerda 12:36 - Hírextra
Az ülésen élénk szóváltás alakult ki, miután Balog Zoltán, a bizottság fideszes elnöke a jelölt életútjával kapcsolatban tett fel kérdéseket. Felvetette, hogy a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank ügyében gyanúsítottként hallgatták meg a leendő minisztert, s az olajszőkítési ügyekben érintett ETL vállalatnál felügyelő-bizottsági tag volt korábban.

Szűcs Erika nehezményezte Balog Zoltán magatartását, ami szerinte "nem volt emberséges". "Egy emberi jogi bizottsági elnöktől elvárnám, hogy tudja, mi a dolga" - fogalmazott, hozzátéve, hogy erre a felvetésekre kedden már három bizottságban válaszolt.

Elmondta, hogy amint az ETL-nél problémák merültek fel, fb-tagságáról azonnal lemondott; bűncselekményt nem állapítottak meg. Közölte: a Rákóczi-bank nem az ő tevékenysége alatt ment csődbe, vezetése alatt a bank 500 millió forintos tőkeemelést tudott végrehajtani.

Ismét felajánlotta, hogy dokumentumokkal igazolja kijelentéseit, egyben bocsánatkérésre szólította fel a fideszes képviselőt. Kijelentette: nem kívánja tovább tűrni, hogy a becsületébe gázoljanak.

Balog Zoltán erre úgy válaszolt, hogy senki nem gázolt a miniszterjelölt becsületébe. Rákérdezett néhány tényre, amelyek megjelentek az újságokban, s erre válaszolhatott a jelölt. Ugyanakkor nem érti a felháborodást - mondta, s hozzátette: érdemes a közéletben hozzászokni, hogy vannak kérdések, amelyek kellemetlenek és mégis válaszol rájuk az ember.

A miniszterjelölt meghallgatásán elmondta, hogy Magyarországon ma már a jogszabályok alkalmazása és az intézményrendszer is uniós színvonalú. A normák alkalmazása területén jelentős javulás tapasztalható, de a közgondolkodás még nagyon előítéletes.

Fontosnak nevezte az intézményrendszer, a jogszabályok és a közgondolkodás harmóniájának megteremtését, amiben véleménye szerint a közigazgatásnak kiemelt feladata van.

Szólt a nők és férfiak esélyegyenlőségét rögzítő stratégiáról, amelynek tervezete elkészült, s társadalmi vitára bocsátható. Május 15-ig folytatódik a nemzeti ifjúsági stratégia társadalmi vitája - mondta a jelölt, aki reményét fejezte ki, hogy e kérdésben sikerül társadalmi konszenzust teremteni. A romák integrációja kapcsán az Országgyűlés által tavaly egyhangúlag elfogadott határozatot emelte ki, amelyhez számos akcióterv kapcsolódik.

Farkas Flórián (Fidesz) azt mondta, hogy nem nyugodott meg a miniszterjelöltet hallgatva. Véleménye szerint semmi nem történt cigányügyben, s a terület támogatását a kormány 1,3 milliárd forinttal csökkentette. A miniszterjelölt azt kérte, ezt tételesen ismertesse a képviselő, mert mint mondta, nem érti pontosan mire is gondol.

A drogmegelőzéssel foglalkozó ellenzéki kérdésekre azt mondta, hogy a kábítószerügyi koordinációs bizottság kibővült a civilekkel, a költségvetésben idén 1,084 milliárd forint van, tavaly 1,125 milliárd volt - közölte.

A pszichiátriai betegek ellátásánál nagy gond, hogy az alapellátás nem megoldott - ismerte el a jelölt az ellenzéki felvetésekre. Szerinte a probléma kezelésénél nem feltétlenül intézeti formákban kellene gondolkodni. Mint mondta, az alapellátás hiányosságaira kíván koncentrálni, s eredményt elérni.

Kormánypárti képviselők a jelölt szociális érzékenységét emelték ki, biztosítva támogatásukról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását