2024. május 2. - Zsigmond

Szűcs Erikát elfogadják

Jobb szociális ellátást szeretne a hátrányos helyzetű térségekben élők számára a szakminiszter-jelölt, akit az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottsága hallgatott meg kedden Budapesten. Szűcs Erika kinevezését támogatásáról biztosította a
2008. április 29. kedd 15:34 - Hírextra

A szociális és munkaügyi tárca vezetésére jelölt politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen ezekben az egyébként is hátrányos helyzetű térségekben kevesebb a szociális szolgáltatás és a szakember.

"Ahol a legnagyobb a szükség, sajnos ott gyenge az ellátórendszer. Ahol kevésbé van szükség, ott van jobban feltuningolva ez a rendszer" - fogalmazott a szakember, aki meghallgatásán kerülte a politikai jellegű vitákat.

Soltész Miklós (KDNP) a Fidesz-KDNP-frakció nevében azt mondta: mivel Gyurcsány Ferenc kormányfő politikai döntést hozott, nem kívánnak szakmai vitát indítani. Az ellenzéki képviselő pénzkidobásnak nevezte az új államtitkári poszt létrehozását.

Szűcs Erika válaszul reményét fejezte ki, hogy együtt tud majd dolgozni az ellenzékkel is. Közölte: ahogy korábban Miskolc szociális alpolgármestereként, miniszterként is a "jó kezdeményezéseket" kívánja támogatni.

A jelölt szólt arról is: úgy látja, hogy a szociális pénzbeli ellátásoknál, így például a családtámogatásban, a közgyógyellátásban, az állástalanok támogatásában, vagy a gázártámogatásban a közeljövőben "rendszerszerű beavatkozásokra" nincs szükség. Úgy vélte azonban, növelni kell a szociális ellátórendszer hatékonyságát.

Szűcs Erikát az immár ellenzéki szabad demokrata Béki Gabriella arról kérdezte, hol lát a "jóléti rendszerben" megtakarítási lehetőséget. A jelölt szerint "komoly indok" kellene ahhoz, hogy változtassanak a jelenlegi rendszeren. Mint mondta, a szükségleteket jobban követő, a lakosság által jól elérhető szociális szolgáltatásokban látja a megoldást, nem pedig a támogatások csökkentésben.

A miniszterjelölt több, kényesnek mondott kérdésben is újszerű véleményt fogalmazott meg. Így például úgy vélte, a "szociális segélyért munkát" elképzelés mögött valójában egy olyan társadalmi vélekedés is áll, amely nem fogad el bizonyos életstratégiát, vagy magatartást. Ezért, mint mondta, azon lesz, hogy kiderüljön, milyen társadalmi megítélés van e vélekedés mögött.
Hasonlóan összetett kérdésnek mondta a hajléktalanság ügyét is. Közölte: érthetőnek tartja, hogy a polgároknak nem tetszik, ha a belvárosokban folyamatosan kéregetőkkel találkoznak.

Véleménye szerint azonban "nem kitiltani kell" az otthontalanokat, hanem olyan tevékenységet találni a számukra, ami megoldhatja a helyzetüket. Szabó Erika példaként saját gyakorlatát említette. mint mondta, ő fizet azoknak a hajléktalanoknak, akik távollétében vigyáznak parkoló autója épségére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását