2024. május 3. - Tímea, Irma

Átadták a Tánctörténeti Gyűjteményt

A tánc világnapján, kedden adták át Budapesten a Dienes Gedeon Tánctörténeti Gyűjteményt; a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének helyet adó épületben tartott ünnepségen bemutatták a tánctörténész nevéhez fűződő Magyar táncművészeti lexikont
2008. április 29. kedd 21:45 - Hírextra

Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója elmondta, hogy a zenei gyűjteményen belül kialakított Dienes Gedeon Tánctörténeti Gyűjtemény mintegy 1300 könyvet és folyóiratot foglal magába katalogizálva, tárgyszavak alapján rendezve.

A Dienes Gedeon tánctörténész és kritikus által összegyűjtött kötetekkel a "zenei gyűjtemény ablakai, kapui sokkal tágabbak, sokkal izgalmasabbak lettek" - vélekedett Fodor Péter.
A főigazgató az MTI kérdésére megemlítette, hogy a gyűjtemény 35 százaléka idegen nyelvű, míg 65 százaléka magyar nyelvű.

Hangsúlyozta: a keddtől olvasható és kutatható tánctörténeti anyag azért "unikális", mert van közte dedikált könyv is, de akad olyan kötet is, amelyből Magyarországon csak ez az egyetlen példány lelhető fel.

A Dienes Gedeon Tánctörténeti Gyűjteményben egyebek mellett a magyar, a francia, a német, a dán, a svéd, az angol, az orosz, valamint az ázsiai táncművészetet bemutató könyvek találhatók.
Az érdeklődők elolvashatják például Maurice Béjart Életem a tánc című munkáját, Klaus Geitel Das Abenteuer Béjart című írását, Keresztury Dezső, Staud Géza és Fülöp Zoltán A magyar opera és balettszcenika című könyvét, Körtvélyes Géza Budapesti balett című kötetét, de ismereteket szerezhetnek a magyarországi táncábrázolásokról vagy Markó Iván táncszínházáról is.

Dienes Gedeon kezdeményezte a Planétás Kiadó gondozásában megjelent Magyar táncművészeti lexikon összeállítását is, még az 1990-es évek végén, az anyaggyűjtés és feldolgozás 2002-ben kezdődött.

A tánclexikon a magyar nyelven 2005-ig megjelent szakirodalmat öleli fel: kiterjed a balett, a modern, a kortárs tánc, a néptánc területén működő személyekre, intézményekre, de feldolgozza a pantomimet, a szórakoztató-, és társastáncot, valamint röviden megemlíti a táncszakírókat, kritikusokat, díszlet- és jelmeztervezőket, balettkarmestereket, továbbá a tánccal foglalkozó fotóművészeket.

A szerkesztő, Dienes Gedeon törekedett arra, hogy a táncművészet azon kiemelkedő külföldi alakjairól, intézményeiről is írjon, akik, illetve amelyek jelentős hatást gyakoroltak a magyar táncművészetre.

Dienes Gedeon 1914-ben született. 1942-től 1944-ig az MTI-nél dolgozott, 1953-64 között az Akadémia Kiadónál, 1945-től 1952-ig a Külügyminisztériumnál, majd 1964 és 1973 között a Kulturális Kapcsolatok Intézeténél. Az 1960-as évek közepétől a Magyar Táncművészek Szövetsége Tudományos Tagozatának munkatársa, 1990-től a Magyar Tánctudományi Társaság vezetője volt. 1973-1985 között a Nemzetközi Színházi Intézet vezetőségi tagja, 1988-tól pedig az UNESCO Nemzetközi Tánctanácsának vezető munkatársa.

Kritikái, tudósításai a Muzsika, a Magyar Hírlap és a Táncművészet című folyóirat hasábjain jelentek meg. A mozdulatművészet és a modern tánc tárgykörében írt tanulmányait a Tánctudományi Tanulmányok (1959-1989) köteteiben publikálta.
Dienes Gedeon 2005. október 1-jén hunyt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását