2024. május 5. - Györgyi

Visszakerülhet a Madách-Mikszáth-gyűjteményt

Több évtized után visszakerülhet Balassagyarmatra a Salgótarjánban lévő, Madách Imre és Mikszáth Kálmán relikviáit magában foglaló irodalomtörténeti gyűjtemény - közölte Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.
2008. április 16. szerda 12:58 - Hírextra
Felidézte, hogy a Madách-Mikszáth-hagyaték kérdésének rendezése régi adósság Balassagyarmat felé; a város vezetőivel arról folytattak egyeztetéseket, hogy hol lehetne minél színvonalasabban biztosítani a gyűjtemény bemutatását.

Beszámolt arról, hogy a gyűjteményt befogadó Aininger-ház felújítására közös pályázatot ad be a megyei és a városi önkormányzat, valamint a balassagyarmati Palóc Múzeum a következő kétéves akcióterv keretén belül az Észak-magyarországi Regionális Tanácshoz.

Az elnök hozzátette: ezzel párhuzamosan, az alapító okirat módosításával a Palóc Múzeum szakmai felügyelete alá kerül a csesztvei Madách- és a horpácsi Mikszáth-kiállítóhely is.
Balassagyarmat már 2002-ben, majd 2007-ben is kezdeményezte a gyűjtemény Balassagyarmatra helyezését, mert szakmailag indokolatlannak tartják, hogy a nyugat-nógrádi irodalomtörténeti emlékanyagot Salgótarjánban őrizzék. A hagyatékban egyebek között eredeti kiadású könyvek, kéziratok, levelek, és Madách Imre Tragédiájának különböző kiadásai is szerepelnek.

Az ügy előzménye, hogy Balassagyarmaton 1891-ben alakult meg a Nógrád Vármegyei Múzeumi Társulat a város szülötte, Nagy Iván akadémikus javaslatára és vezetésével. 1970-ben az akkori megyei vezetés leépítette a balassagyarmati múzeumot: a régészeti és 1848 előtti anyagot Szécsénybe, a művészet- és irodalomtörténeti gyűjteményt Salgótarjánba helyezték át. Balassagyarmaton csak a néprajzi és a szűk értelemben vett várostörténeti gyűjtemény maradhatott, és Salgótarjánba helyezték a megyei múzeumi igazgatóságot is.

Madách Imre 1823-ban született a mai Szlovákia területén lévő Alsósztregován. 1844-ben költözött a Balassagyarmat közelében lévő Csesztvére, ahol 1853 szeptemberéig élt feleségével, Fráter Erzsébettel. A költő 1864 júniusában járt utoljára a faluban. A csesztvei kúria Magyarország egyetlen Madách emlékmúzeuma.

Mikszáth Kálmán 1847-ben született az egykori Nógrád vármegye északi részén, a mai Szlovákia területén lévő Szklabonyán. 1904-ben megvásárolta Szontágh Pál horpácsi birtokát, ahol egyik fia tervei alapján klasszicizáló stílusú kúriát építtetett, s utolsó éveiben többnyire itt tartózkodott. Az épületben ma emlékház működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását