2024. május 4. - Mónika, Flórián

Életműdíj a tánc világnapja alkalmából

A tánc világnapja alkalmából E. Kovács Éva mozdulatművész, táncpedagógus, koreográfus és Somogyi Tibor néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes egykori művészeti vezetője kapta a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját.
2008. április 29. kedd 21:21 - Hírextra

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Hagyományosan ezen a napon adják át Budapesten, gálaműsor keretében a magyar táncművész szakma díjait.

A Magyar Táncművészek Szövetségének közlése szerint posztumusz díjat ítélt oda Harangozó Gyula (1908-1974) Kossuth-díjas, kiváló művésznek, táncos, koreográfus, balettmester és balettigazgatónak, valamint Szigeti Károly (1930-1986) Jászai Mari-díjas koreográfus-rendezőnek.
Az évad legjobb alkotójának járó elismerést Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulat művészeti vezetője kapta.

Az évad legjobb női táncosának Jónás Zsuzsa táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett tagját és Pozsár Kitti Éva néptáncművészt, a Duna Művészegyüttes szólistáját választották.

A Magyar Táncművészek Szövetségének döntése alapján Szász Dániel kortárs táncművész, a Tünet Együttes tagja és ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája lett az évad legjobb férfi táncosa.

Az évad legjobb végzősének Hajszán Kitti, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola végzős növendéke, valamint Szabó Richárd, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke bizonyult.

Táncművészetért díjjal ismerték el Kővágó Zsuzsanna tánctörténész, tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Sáfrány Zoltán, a Duna Művészeti Társaság művészeti menedzserének munkásságát.

Az Imre Zoltán-díjat Juronics Tamás Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész, táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását