2024. április 29. - Péter

Élnek-e értelmes lények a világűrben?

A kutatások évszázadok óta folynak. Olykor nevetséges ötletekkel, mint amikor - a Marson épített csatornákat sejtve - francia tudósok a XIX. század végén azt javasolták, hogy a Szaharában erős fáklyákkal nagy területen rajzolják fel a pí-t, azaz a 3,14-
2008. április 10. csütörtök 09:37 - Hírextra
A földi élet keletkezésének egyik elmélete, a lithopanspermia (kőzetbe rejtett spermium) hívei szerint az élet nem a bolygónkon alakult ki, hanem egy, a világűrben más égitesten már kialakult élővilág sejtjeiből került néhány, egy ottani kozmikus robbanás során kivetődött meteorral a Földre.

E lehetőség ellenőrzésére az európai űrügynökség, az ESA témafelelőse, René Demets javaslatára különleges kísérletet hajtottak végre 2008 elején. A két hétig a Föld körüli keringésre fellőtt orosz - két és fél tonnás, 2,1 méter átmérőjű, gömbalakú Foton-M3 űrszonda külső hővédő burkolatára két-két olyan bazalt- és gránitkorongot erősítettek, amelyekbe előzőleg ciano-baktériumokat helyeztek el. A nagyjából tányér-méretű korongok "lakói" hosszú ideig ki voltak téve a kozmikus sugárzásnak, majd a a Foton-M3 visszatérítésekor a légkörben lefékeződés során keletkező magas hőnek.

Ez a súrlódási hő a légkörünkbe vonzott meteorokat, meteoritokat olyan szikrázóan tüzesre hevíti fel, hogy a legtöbbjük - az égen fényes csíkot húzva - el is ég. De még a talajba csapódók külsejéből is jókora darab leég. Ez akadályozta meg, hogy a mostani kísérlet bizonyító eredményt hozzon, mert a visszatéréskori felizzás során a kőzetkorongokba ültetett baktériumok elégtek. René Demets szerint ez még nem zárja ki az élet ilyetén hozzánk érkezését, mert a nagyméretű és a Földre csapódó kőzet-meteorok belseje nem mindig izzik fel ilyen mértékben, abban a baktériumok életben maradhatnak. Ezért a kísérletet a jövőben, a mostani tapasztalatokat felhasználva megismétlik.

Ám a világűrben egyes feltételezések szerint létező, intelligens élőtársaink jeleit kémlelő antennák is választ adhatnak a nagy kérdésre: van-e élet a Földön kívül, vajon juthatott-e onnan hozzánk az itteni életet indító ős-mikroorganizmus? Ennek felderítésére már több mint fél éve működik az Allen Telescope Array (a Microsoft társalapítója, Paul Allen által szponzorált rádióteleszkóp-rendszer) első 42 parabolaantennája. A kaliforniai Berkeley Egyetem közreműködésével, a közeli Hat Creek obszervatóriumnál 91 millió dolláros költséggel 2011-ig készül el a teljes, összesen 350 parabolaantennából álló rendszer és a SETI-program (search for extra terrestrial intelligence = földönkívüli intelligenciát kutató) legnagyobb teljesítményű obszervatóriuma lesz. Háromszor akkora részét figyeli az égboltnak, mint a többi, már működő jelfogó. Azokhoz hasonlóan a világűrből érkező, különböző frekvenciájú rádiójelek közül próbálja meg fogja lehallgatni és kiválasztani az értelmesnek tűnő üzeneteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását