2024. április 29. - Péter

Verne Gyula írásai a világűrbe

Jules Verne, vagy ahogy a magyar olvasók jobban ismerik, Verne Gyula írásai hamarosan a világűrbe jutnak a torinói székhelyű Thales Alenia Space olasz-francia cég jóvoltából.
2007. október 8. hétfő 09:29 - Hírextra

A XIX. században élt Verne Gyula ugyanis nem csak a földkerekség szinte minden zugába, a tengerek és óceánok mélyére utaztatta gondolatban olvasóit, hanem két regényében a világűrbe is elrepítette őket, mégpedig a Holdra és a Hold köré. Így az űreszközök gyártásával foglalkozó olasz-francia cég, hogy méltóképp emlékezzék meg a nagy francia kalandregényíróról, felvetette, hogy az első európai fejlesztésű, automata üzemmódban működő teherűrhajó (tulajdonképpen az orosz Progresszek európai változata), amely ugyancsak a Jules Verne nevet viseli, januárra tervezett útjára Verne-kéziratokat is vigyen magával a Nemzetközi Űrállomásra.

A Földről a Holdra (az átlagos távolság 384 ezer 300 kilométer) gyalog 8 év 282 nap alatt lehetne eljutni - vetette papírra Verne, hozzáfűzve, hogy ugyanez az út egy óránkét 60 kilométeres sebességgel robogó gyorsvonattal 9 hónapig tartana, de a fény sebességével már 1 és egynegyed másodperc alatt eljuthatnánk bolygónk égi kísérőjére.

A Jules Verne teherűrhajó mintegy két hét alatt éri el majd a Föld körül keringő űrállomást, majd miután rakományát az úrhajósok átpakolták az ISS rakterébe, a Progresszekhez hasonlóan a Jules Verne is visszatér, hogy Föld sűrű légterébe érve darabjaira szakadjon és elégjen.

Az irodalmi alapanyagokat Piero Gondolo della Riva szolgáltatja, aki már négy évtizede gyűjti szenvedélyesen a Verne-kéziratokat, de azzal a kikötéssel, hogy az értékes dokumentumoknak csak a másolata juthat el a világűrbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását