2024. április 26. - Ervin

Meggyőző erejű adatok

Brit tudósok újabb meggyőző erejű adatokkal támasztották alá azt a feltevésüket, hogy a naptevékenységnek nincs hatása a földi légkörben bekövetkezett változásokra.
2008. április 6. vasárnap 19:50 - Hírextra

Kutatásaik megkérdőjelezik azokat a teóriákat, hogy a Nap felől érkező kozmikus sugarak határozzák meg a felhőréteg vastagságát és a hőmérsékletet. A Lancaster Egyetem kutatói kimutatták, hogy az elmúlt húsz évben nem volt számottevő összefüggés ezen jelenségek között.
A kozmikus sugarakat a Föld mágneses mezeje eltéríti, mint ahogy a napszél is, amely elektromosan töltött részecskéket szállít bolygónk felé. Henrik Svensmar dán kutató elmélete szerint ha a napszél gyengül, több kozmikus sugárzás jut a Föld légkörébe, és növeli a töltött részecskét számát, ami vastagabb felhőréteget, illetve lehűlést okoz. Amikor azonban a naptevékenység erősödik, a Föld légköre felmelegszik.

A brit Terry Sloan és munkatársai utánajártak annak, hogy elmúlt időszakban a naptevékenység dokumentált fokozódásának, illetve enyhülésének idején hogyan alakult a felhősödés ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben.

Sloan professzor szerint azt követően, hogy a Nap "csuklott" egy jó nagyot, nagy mennyiségű töltött részecskéket lövellt ki magából, vizsgálataik szerint semmilyen komoly változás nem következett be a felhőképződésben. A naptevékenység egy-egy 11 éves időszaka alatt is elenyésző összefüggést mutattak ki a kozmikus sugárzás és a felhőképződés között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását