2024. május 6. - Ivett, Frida

Egy óra sötétben

A globális felmelegedés elleni összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet világszerte a Föld Órája nevű akció, amelyhez Budapesten kívül több magyar város, így Pécs és Sátoraljaújhely is csatlakozott.
2008. március 30. vasárnap 07:19 - Hírextra

A Fővárosi Közgyűlés döntésére több mint száz épület díszkivilágítását kapcsolták le szombaton este nyolc órakor, így a Budai Vár, a Szent István Bazilika, a Parlament, a Lánchíd, mintegy 100 szobor és több múzeum fényei hunytak ki 60 percre, de a közvilágítást nem kapcsolták ki.

A Fővárosi Közgyűlés az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökének, Rétvári Bencének a javaslatára csatlakozott az akcióhoz. Megtakarításról az ülésen nem esett szó, sőt az egyik képviselő jelezte, hogy "a már lekötött kapacitás árát ettől függetlenül ki kell fizetnie a fővárosnak", más pedig úgy vélte, hogy "az erőművi visszaterhelés miatt még többletköltség is felmerülhet".

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy minél többen csatlakozzanak - az éghajlatváltozásra utaló szimbolikus gesztusként - a Föld Órája elnevezésű világméretű klímavédelmi akcióhoz.

A hazai nagyvállalatok közül elsőként a Magyar Telekom csatlakozott a World Wildlife Fund (Természetvédelmi Világalap) nemzetközi akciójához. Szombaton este 8 órától egy óra időtartamra sötétbe borultak a vállalat fontosabb épületei - a biztonsági okokból kivilágítani szükséges helyeket leszámítva - és erre az időre elsötétültek a nagyobb fényreklámok is- tudatta az MTI munkatársával a nagyvállalat sajtószóvivője.

A Magyar Telekom azért csatlakozott a kezdeményezéshez, mert tenni kíván a klímavédelemért és másokat is erre kíván buzdítani - áll a cég közleményében.

A Föld Órája (Earth Hour) napját megelőzőleg a vállalat levetítette munkatársai és családtagjaik, barátaik számára Al Gore Kellemetlen igazság című filmjét, amelyet a témával kapcsolatos beszélgetés követett, társadalmi szervezetek részvételével. Az esemény résztvevői egy-egy kis mécsest kaptak emlékeztetőül a másnapi akcióra, szimbolikus buzdításul arra, hogy az akcióhoz személyesen is csatlakozzanak.

Az MTI tudósítója megkérdezte a Magyar Telekom sajtószóvivőjétől, hogy mekkora megtakarítást jelent az épületek megvilágításának és a fényreklámoknak a kikapcsolása. A sajtószóvivő azt válaszolta, az akció célja elsősorban a figyelemfelhívás a globális felmelegedésre.

Akadt olyan budapesti szálloda, amely nagyszerűen kihasználta a kampányt és ügyes marketingeszközként vetette be. Szombaton este a Four Seasons Gresham Palace Budapest éttermében Gyertyafény Vacsorára várták a vendégeket, csakúgy mint a szállodalánc többi 49 házában, a világ négy kontinensén. Ilyen módon 24 óráig tartott a globális gyertyafény vacsora, Sydney-től, Ázsián és a Közel-Keleten át, majd Európán keresztül egészen Amerikáig. E vacsorák keretében a szállodacsoport 75 épületéből 50-ben csupán gyertyafénnyel világítják meg az éttermeket, este 8 és 11 óra között.

De nemcsak hotelekben takarékoskodtak a villannyal: a Game World nevű elektronikus kaszinóhálózat mind a 12 magyarországi komplexumában lekapcsolta a fényreklámjait és belső világítását.

"A fényt erre az estére kizárólag a termeinkben elhelyezett sok ezernyi apró mécses adja, a zenét pedig unplugged koncertek formájában élvezhetik a vendégek. Kilenc óra után a zavartalan vendéglátás érdekében az egyéb elektromos berendezéseket visszakapcsoljuk, de a lámpák egész éjjel sötétek maradnak" - tájékoztatta az MTI-t a Game World cégcsoport marketingigazgatója.
Sikeres volt "A Föld órája" akció Pécsett, ahol az önkormányzat felhívására számos szervezet, cég és a lakosság is takarékoskodott az energiával.

A mozgalomhoz a hazai városok közül elsőként csatlakozott baranyai megyeszékhelyen hatvan percre szünetelt a középületek, templomok díszkivilágítása. Több vállalat, mint a hulladékkezelő Biokom Kft., a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt., a távhőszolgáltató Pétáv Kft. is takarékos üzemmódra váltott.

Elsötétült a Magyar Telecom összes ügyfélszolgálati irodája, sőt, a telekommunikációs eszközöket gyártó finn Elcoteq is csak a termeléshez minimálisan szükséges villamosenergiát használt.
Láthatóan a lakosság egy része is komolyan veszi a környezetvédelem ügyét: mivel sokan lekapcsolták otthonukban a villanyt, a lakótelepek nem úsztak az ilyenkor szokásos fényárban.
Sötétbe borult este nyolc és kilenc óra között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely központja is. Dankó Dénes alpolgármester szerint az önkormányzat természetesnek tartotta, hogy csatlakozik ehhez a világméretű akcióhoz.

A zempléni város történeti központjában, a városháza, a nagytemplom, a Kossuth tér, az Árpád és Dózsa György út közötti szakaszon kapcsolták le a közvilágítást.

A helyi rádió óránkénti híradásában közölte a nap folyamán, hogy a város csatlakozott a globális felmelegedés elleni harc ilyetén kezdeményezéséhez, ezért sötétedett el a belváros egy része, és ezért kérték a városlakókat, hogy ők is cselekedjenek hasonlóan.

A klímaváltozás elleni küzdelemhez mi így tudtunk hozzájárulni - mondta az alpolgármester, aki azt is fontosnak ítélte elmondani: az elsötétült városrészben azért több rendőr cirkált.

Egy évvel ezelőtt 2,2 millió ember és 2100 vállalat kapcsolta le a világítást Sydneyben A Föld Órája alkalmából. Ez a kezdeményezés Sydney energiafogyasztását 10,2 százalékkal csökkentette erre az időtartamra, ami egyenértékű volt azzal, mintha ez idő alatt 48 ezer autó tűnt volna el az utcákról és az autóutakról.

A tavalyi, Ausztráliában kezdeményezett akció mára globális megmozdulássá bővült: ezen az estén világszerte 30 millióan kapcsolták ki a világítást a televíziót és más elektromos készülékeket a felmelegedés elleni harc jegyében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását