2024. április 28. - Valéria

Megtapsolták Simonyiékat

Tapssal köszöntötték a Moszkva melletti irányítóközpontban, hogy a szombaton este fellőtt Szojúz űrhajó sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással.
2007. április 10. kedd 11:10 - Hírextra

A világ ötödik űrturistájával, a magyar-amerikai Charles Simonyival a fedélzetén sikeresen dokkolt a Szojúz TMA-10 a Nemzetközi Űrállomáshoz. A műveletre magyar idő szerint hétfő este kilenc óra után került sor - tudósít az Inforádió.

A szombati start után a Szojuz három fős legénysége, Fjodor Jurcsihin, Oleg Kotov és Charles Simonyi elsődleges feladata az volt, hogy hozzászokjanak a súlytalansághoz. Kilenc perccel az indulás és a hordozórakéta leválása után az űrhajó már Föld körüli pályára állt. Az átszállás után a földi központból Simonyi Tamás köszöntötte bátyját, majd az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan kívánt sok sikert az asztronautáknak. Legutóbb 1980-ban hangzott el magyar nyelvű beszélgetés a Föld és a világűr között.

Az 58 éves Charles Simonyi, a Microsoft egykori fejlesztőmérnöke 20-25 millió dollárt fizetett a szervező Space Adventures amerikai cégen keresztül a 12 napos űrkalandért. A múlt év szeptembere óta az ISS-en tevékenykedő Mihail Tyurin orosz és Michael Lopez-Alegria amerikai űrhajóssal együtt április 20-án tér majd vissza a Földre.

Az orosz szakértők egyébként a Microsoft egykori sztárprogramozóját nem tartják teljesen laikusnak. Számítástechnikai képzettsége és műszaki érdeklődése alapján szemükben félig-meddig űrprofinak számít.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását