2024. április 25. - Márk

Pártszakadás, földindulás – mi történik az SZDSZ-ben?

Ha a thrillereknek lenne politikai változata, akkor biztos már piacon lenne a „Tudom, mit tettél tavaly március 31-én” című film. A szabad demokraták elnökválasztásán történtek hónapok óta foglalkoztatják a közvéleményt, közben a párt népszerű
2008. március 25. kedd 12:43 - Pálfi Rita

A film két főszereplője természetesen Kóka János és Fodor Gábor lenne. További fontos mellékszereplők az SZDSZ ügyvivői, Jüttner Csaba, T. Asztalos Ildikó, Köteles Péter és az álküldöttek. A film forgalmazója a Hír Tv. A félelem mellett nevetésre serkentő szükséges komikus elemet Vass Albert polgármester színrelépése hozná.

Talán ha filmen látnám, nem zavarna egy-két dolog, csak a forgatókönyv hibájának tartanám. Viszont ez valós történet, emberekkel, és mint tudjuk tévedni emberi dolog. Nézzük meg közelebbről mi láthattunk a liberális „szappanoperában”!

Cikkünket már az elején megszakítjuk, kedd este érkezett a hír, hogy az SZDSZ ügyvivő testülete és frakciója rendkívüli küldöttgyűlés összehívását kezdeményezi a párt országos tanácsánál. Bővebben.

Bevezető, első rész

Február 8-án a Hír Tv műsorában Köteles Péter beszél az SZDSZ küldöttgyűlésén történt szabálytalanságokról. Említi T. Asztalos Ildikó nevét, és hogy Kókára való szavazásra biztatta az „álküldötteket”. Másnap az SZDSZ helyreigazítás kér a médiumtól (), a párt szerint nem történt szabálysértés. T. Asztalos Ildikó is reagál még ugyanezen a hétvégén: kiemeli, hogy Fodor támogatójaként nem is buzdíthatott volna Kókára való szavazásra, a vádakat alaptalannak tartja.

Második rész

Az ezt követő héten megszólalt a két elnökjelölt is: Kóka helyreigazítást vagy bizonyítást kért, Fodor vizsgálatról beszélt. Kedden belső vizsgálat is indult, a bizottság élére Jüttner Csaba került, köztudottan Kóka párti. Nyolc nappal a riport után Kóka János bejelentette: ha a vizsgálat után az SZDSZ vezető testületeiben bármilyen kétely merül fel a tavalyi választás jogszerűtlenségével kapcsolatban, akkor összehívhatnak egy új küldöttgyűlést és ő készen áll rá, hogy újra ringbe szálljon és megmérettesse magát.

Gusztos Péter hasonlóan fogalmazott: „Ha bebizonyosodik, hogy szervezett választási csalás történt a Szabad Demokraták Szövetségének tavalyi elnökválasztásán, új tisztújító küldöttgyűlést fognak összehívni - jelentette ki Gusztos Péter ügyvivő vasárnap Szegeden.”

Harmadik rész

Ezután a vizsgálat végéig csendes volt az elnökválasztás körül minden. Legalábbis az SZDSZ oldaláról. Sokan a vizsgálat lezárásáig nem óhajtottak nyilatkozni, és eközben ne felejtsük el népszavazási kampány is zajlott, a szabad demokraták számára fontos volt, hogy egységesnek mutatkozzanak.

Negyedik rész

 
A cikk megjelenése után Gusztos Péter megkeresett, hogy pontosítsak, mivel a csütörtöki szavazás nem a küldöttgyűlésről szólt, hanem arról, hogy mikor legyen róla döntés. Az én értelmezésem szerint szavazata azt jelentette, hogy nem támogatja a tisztújítást. Ezért elnézést kérek. A képviselő mai nyilatkozatában is kihangsúlyozta, hogy megkerülhetetlen egy új küldöttgyűlés elrendelése. A döntés a párt Országos Tanácsának a kezében van, az alapszabály szerint a kérdés az ő hatáskörükbe tartozik.

A liberális politikus elmondta: a párt ügyvivő testülete múlt csütörtökön arról vitatkozott, hogy mikor szülessen meg a küldöttgyűlés összehívásáról szóló döntés és ő azért nem szavazta meg akkor John Emese erre vonatkozó felvetését, mert az alapszabály szerint az országos tanácsnak kell döntenie a küldöttgyűlés összehívásáról. (forrás:MTI)
A bomba kicsit késleltetve robbant, nem a vizsgálat ismertetésének a napján március 14-én pénteken, hanem egy héttel később, március 21-én. A nemzeti ünnep előtti napon az ügyvivő testület közleménye annyit állapított meg, amennyit józan paraszti ésszel mi is kitalálhattunk: történtek szabálytalanságok, az elnökjelöltek tudta nélkül, és hogy T. Asztalos nem buzdított Kókára szavazásra. Még egy hétig tolták a döntést, folytatták a vizsgálatot. Március 21-én a lezárult vizsgálat ismeretében szavazott az SZDSZ ügyvivő testülete, hogy azon kevés tény ismeretében (amit mindjárt ismertetnék is), ami a vizsgálatban benne van, javasolják-e az Országos Tanácsnak egy tisztújító küldöttgyűlés összehívását. Fodor, Béki, John és Szent-Iványi igennel szavazott, a többiek nemmel (Demszky és Horn Gábor nem voltak jelen). Kóka és Gusztos sem javasolt tisztújítást szavazatával. Csak szavakkal tették különböző médiumokban.

Mit jelent a jelentés? (összefoglaló, ötödik rész)

Vessünk egy pillantást a jelentésre is! Amit biztosan megállapítottak, hogy négy borsod megyei küldött nem vett részt a tisztújításon, aláírásuk azonban szerepelt a jelenléti íven. Kedves zárójeles megjegyzés tudatja velünk, hogy a választásokra vonatkozó szabályoknak megfelelően megsemmisítésre kerültek az elnökválasztás első fordulójának jelenléti ívei. Az ügyvivők és az Országos Tanács húsz tagjának választásakor készült jelenléti ív szintén megsemmisítésre került, tehát semmilyen összehasonlítási alap nincs. Hogy ezt milyen szabályok írhatják elő, azt nem tudom, de nem hangzik túl biztatóan. Filmes példánál maradva a Mission Impossible (Szupercsoport) című sorozat elején látott önmagát megsemmisítő üzenetre emlékeztet.

Azt sem tudják megállapítani, hogy az „álküldöttek” valóban szavaztak-e. Azt, hogy kire pláne nem. Terhelő vallomások vannak a borsod megyei elnökre nézve, hogy ő szervezte a küldöttpótlást. T. Asztalos Ildikó cáfol. Tehát annyit tudunk biztosan, hogy szinte semmit nem tudunk biztosan.

Hatodik rész

Még a meghosszabbított vizsgálat lezárása előtt (március 17.) megjelent Kóka nyilatkozata: „Bebizonyosodott, amit eddig is tudtunk: rám senki sem szervezett szavazatokat Borsod-Abaúj-Zempén megyében - nyilatkozta a hétfői Népszabadságnak Kóka János”

Pénteken, 21-én még keményebben fogalmazott: „A Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult és egyértelműen megállapította: T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna - mondta az SZDSZ elnöke pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását