2024. április 26. - Ervin

A Jüttner-jelentés részletei

Az SZDSZ Országos Ügyvivői Testülete március 20-i ülésén második alkalommal is meghallgatta a Jüttner-bizottságot. A jelentés áttekintése és T. Asztalos Ildikó meghallgatása után az Ügyvivő Testület a vizsgálatot lezárta. Következzenek a fő megállapítások
2008. március 21. péntek 11:03 - Hírextra
"A 2007. márciusi Országos Tisztújító Küldöttgyűlésen való részvételre és az azon történő szavazásra harminc BAZ Megyei tag volt jogosult. Hárman az Országos Tanács tagjaként vettek részt.

A meghallgatottak mindannyian egybehangzóan cáfolták a Köteles Péter által a BAZ Megyei Elnökre tett kijelentést, mely szerint a BAZ Megyei Elnök az mondta az SZDSZ elnökének választásakor, hogy "Kókára kell szavazni meg van beszélve vele". A Küldöttgyűlésen BAZ megyéből részt vevők valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy T. Asztalos Ildikó nyíltan felvállalta, hogy az elnökjelöltek közül Fodor Gábort támogatja. Ezt T. Asztalos Ildikó is megerősítette a vele történt beszélgetéskor. A Bizottság a továbbiakban a BAZ Megyei Elnök és a Köteles Péter SZDSZ tag közötti konfliktust érdemben nem vizsgálta.

A Küldöttgyűlésen történt választások szabályosságára vonatkozóan a Bizottság az alábbiakat állapította meg:

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy négy BAZ Megyei küldött nem vett részt a Küldöttgyűlés egyik napján sem. A négy jelen nem lévő küldött a meghallgatáskor egyértelműen nyilatkozott arról, hogy nem vett részt a Tisztújító Küldöttgyűlésen. Ugyanakkor a megvizsgált, Fővárosi Bírósághoz benyújtott jelenléti íven a jelen nem lévők neve mellett aláírások szerepelnek.

A továbbiakban a vizsgálat arra irányult, hogy megismerhető-e a jelenléti ívet aláírók személye, illetve bizonyítható-e, hogy a jogosulatlanul aláírók részt vettek a szavazásban és ez befolyásolta-e a Küldöttgyűlésen történt választások eredményét.

A BAZ Megyei küldöttek egy része a meghallgatásakor úgy nyilatkozott, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy szabálytalanságok történtek a Tisztújító Küldöttgyűlésen. Ugyanakkor voltak olyan küldöttek, vendégek és a választás lebonyolításánál jelen lévők (összesen öten), akik ettől eltérően nyilatkoztak. Állításuk szerint történtek szabálytalanságok a választáskor. Közülük négyen úgy nyilatkoztak, hogy a jelen nem lévő küldöttek helyett, a BAZ Megyei Elnök kért fel a küldöttgyűlésen vendégként jelenlévőket a szavazásban való részvételre. A meghallgatottak közül négyen állították azt, hogy a szavazásra történő felkérés annak érdekében történt, hogy Fodor Gábor elnökjelölt több szavazatot kapjon. Ezen állítások valóságtartalmát a BAZ Megyei Elnök a bizottsághoz eljuttatott levelében megkérdőjelezte, és a vele kapcsolatosan tett kijelentéseket visszautasította. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az előfordult szabálytalanságokat sem Kóka János, sem pedig Fodor Gábor elnökjelöltek és közvetlen kampány stábjuk nem szervezték.

Azt, hogy a jogosultság nélküli szavazásra felkért személyek valóban részt vettek-e a szavazásban, és ha igen, akkor kire adták a voksukat a szavazás titkossága miatt nem állapítható meg. Azt, hogy a jelenléti íveken szereplő aláírások ténylegesen kiktől származnak, a bizottság nem tudta megállapítani.

A történteknek lehetett-e hatása a Küldöttgyűlésen hozott határozatokra, az ott megválasztott tisztségviselők legitimitására?

A Küldöttgyűlésen a nyílt szavazással hozott döntésekre (pl. a Küldöttgyűlés napirendjének elfogadása) az esetlegesen jogosultság nélkül leadott szavazatok nem gyakoroltak hatást. Ugyanakkor a titkos szavazással lebonyolított elnök, az ügyvivők, valamint az Országos Tanács húsz tagja választásának eredményét befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok.

Az elnökválasztás első fordulójában a két jelölt ugyanannyi szavazatot kapott. Abban az esetben, ha a szavazásra nem jogosultak részt vettek a szavazásban, az eredmény másképpen is alakulhatott volna.

Az elnökválasztás első fordulójának jelenléti ívei nem álltak rendelkezésre (a választásokra vonatkozó szabályoknak megfelelően azok megsemmisítésre kerültek) ezért az elnökválasztás első fordulójában esetlegesen leadott szabálytalan szavazatok következményeit a bizottság nem tudta vizsgálni.

Mivel a megismételt elnökválasztás során a jegyzőkönyv tanúsága szerint a két elnökjelölt között tizenhárom szavazat különbség volt, így az elnökválasztás második fordulójának eredményét a jogosulatlanul szavazók esetlegesen leadott szavazata érdemben nem befolyásolta.
Az ügyvivők és az Országos Tanács húsz tagjának választásakor készült jelenléti ív szintén megsemmisítésre került, így azokat a Bizottság nem tudta vizsgálni."

Az ÜT határozata értelmében az SZDSZ honlapján teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza a Jüttner-bizottság jelentését.

Az SZDSZ a jelentésen túl nyilvánosságra hozza azon személyek vizsgálati jegyzőkönyveit is, akik hozzájárultak a vizsgálat során tett beszámolóik közzétételéhez.

Az ÜT a Jüttner-bizottság jelentésében feltárt BAZ megyei szabálytalanságban érintett személyek ügyében fegyelmi vizsgálat kezdeményezéséről döntött. Ennek lefolytatásával az SZDSZ Jószolgálati és Etikai Bizottságának elnökét bízta meg.

Az SZDSZ elnöke felszólította az ügyben érintett borsodi SZDSZ-tagokat - közöttük T. Asztalos Ildikó megye elnököt és Köteles Pétert -, hogy a fegyelmi eljárás időtartamára függesszék fel párttagságukat és betöltött párttisztségeiket.

Az ÜT arról is döntött, hogy az SZDSZ Országos Tanácsának következő ülésén a Jüttner-bizottság beszámol a vizsgálat eredményeiről. Az esetleges küldöttgyűlés összehívásának szükségességéről az Országos Tanács fog határozni.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását