2024. április 19. - Emma

Fodor felfüggesztette ügyvivői tisztségét

Fodor Gábor, valamint Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István felfüggesztette tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert szerintük a tavalyi elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán az üt nem hozta meg a szüksé
2008. március 21. péntek 18:17 - Hírextra

Fodor Gábor az MTI-nek azt mondta, felfüggeszti tagságát az SZDSZ üt-ben, amíg ez a fórum nem talál politikai megoldást a liberális párt tavaly márciusi tisztújító közgyűlésekor történt visszaélések és a Jüttner-bizottság jelentése nyomán kialakult helyzetre. A környezetvédelmi miniszter döntése indokaként azt említette, hogy az ügyvivő testület másodszor sem tudott döntést hozni a tavalyi elnökválasztás kapcsán történtekről.

A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy üt-tagságának felfüggesztése összefüggene azzal, Kóka János pártelnök pénteken azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat.

Fodor Gábor hangsúlyozta: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi.

Fodor Gáborhoz hasonlóan Béki Gabriella országgyűlési képviselő, John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője és Szent-Iványi István liberális EP-képviselő is bejelentette: felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében, mert az üt nem hozta meg a szerintük szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító küldöttgyűlésről.

A három politikus nem sokkal Fodor Gábor bejelentése után adott ki közleményt, amelyben tagságuk felfüggesztését azzal indokolta, hogy a "szükséges politikai döntés elmaradása egyre nagyobb károkat okoz az SZDSZ-nek", és az elmaradt döntésért a felelősségben osztozni nem tudnak és nem kívánnak.

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István szerint a Jüttner-bizottság vizsgálata után egyértelmű a helyzet, hiszen a jelentés kimondja, hogy a titkos szavazással lebonyolított elnökválasztás, az ügyvivői választás, valamint az országos tanács húsz tagja választásának eredményét "befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok"

Az SZDSZ-es politikusok közölték: azt várják, döntésüket követően Kóka János és azon ügyvivők, akik nem tartották szükségesnek, hogy közösen megnyissák az utat a tisztújító küldöttgyűlés előtt, most végre döntésre jutnak, és az április 5-i országos tanács ülésre olyan javaslatot terjesztenek elő, amely elősegíti az SZDSZ legitimációs válságának lezárását.

Fodor, Béki, John és Szent-Iványi üt-tagságának felfüggesztésével nyolctagú lett az SZDSZ ügyvivői testülete, amelynek munkájában jelenleg Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Gusztos Péter, Horn Gábor, Magyar Bálint, Világosi Gábor, Wittinghoff Tamás és Weinek Leonárd vesz részt.

Kóka János SZDSZ-elnök a bejelentésekre az MTI-nek úgy reagált, hogy Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó helyett a politikai felelősséget. "Én továbbra is azoktól várom, hogy lemondjanak, akik részt vettek a csalásban" - írta a pártelnök közleményében.

Gulyás József, a SZDSZ országos tanácsának elnöke az MTI-nek azt mondta: egyetért Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István véleményével.

Mint mondta, személyes álláspontja szerint megkerülhetetlen a tisztújítás.
A politikus közölte: az országos tanács április 5-i ülésének függvényében dönt arról, hogy továbbra is az ot elnöke marad-e. (Gulyás József szerdán az MTI-nek azt mondta, kész lemondani, ha a testület következő ülésén kisebbségben marad a párt tisztújítását sürgető véleményével.)

Kóka János pénteken előzőleg sajtótájékoztatón közölte: a Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult és egyértelműen megállapította, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke négy illetéktelen küldöttet arra buzdított, hogy a másik elnökjelöltre, Fodor Gáborra szavazzon. Hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy távozzanak a pártból, akik csaltak, vagy csalást szerveztek.

T. Asztalos Ildikó az MTI-nek reagálásában azt mondta, nem fogadja el a Jüttner-bizottság megállításait, mert nem csalt a tavaly márciusi elnökválasztáson, és nem is szervezett csalást. A liberálisok borsodi elnöke ellentmondásosnak nevezte, hogy vannak olyan emberek, akik a tisztújításon Fodor Gáborra szavaztak, a Hír-TV-nek nyilatkozó Köteles Péter szerint pedig Kóka Jánosra. Kóka szerint viszont a "politikai valószínűsége zéró," hogy ez a négy ember rá voksolt volna.

A Jüttner-bizottság jelentését csütörtökön este kezdte és péntek hajnalba nyúlóan tárgyalta meg a liberális párt ügyvivői testülete. Jüttner Csaba, az SZDSZ tavalyi elnökválasztásának körülményeit vizsgáló bizottság elnöke újságíróknak elmondta: négy meghallgatott elismerte, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén felkérte őket, szavazzanak a jelen nem lévő küldöttek helyett.

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV egyik februári műsora szerint manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását. A Boon nevű honlapnak nyilatkozva Köteles Péter miskolci vállalkozó azt mondta, ő volt az, aki a Hír TV-t erről informálta. A férfi a televíziónak arról is beszélt, hogy négy-öt jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak, "mégpedig előre megbeszélt módon Kóka Jánosra".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. március 21. 18:20
Igaza van Fodor Gábornak abban is, hogy az SZDSZ-ben "kisgazdásodási folyamat" indult el, s ez lejáratja a pártot.
Hajrá Fodor!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását