2024. május 3. - Tímea, Irma

Veres és a Fidesz a Standard and Poor's bejelentéséről

Fontos jelzésnek nevezte Veres János pénzügyminiszter a Standard and Poor's hitelminősítő pénteki bejelentését. A tárcavezető pénteken Budapesten sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy nincs lehetőség a költségvetés
2008. március 14. péntek 16:05 - Hírextra
Elmondta, ma már jól látható, hogy a népszavazás nemcsak 5 milliárdba, a népszavazás költségébe kerül az országnak, hanem sokkal többe; sokkal többet kell ugyanis a közös adóforintokból adósságszolgálatra fordítani.

"A bukott miniszterelnök Brüsszelben tovább folytatja kétségbeesett ámokfutását" - így reagált a Fidesz arra, hogy Gyucsány Ferenc szerint a népszavazás kezdeményezőit terheli a felelősség, amiért ismét leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a magyar adóskockázati besorolás kilátását a Standard & Poor's hitelminősítő intézet.

Kevesebb mint másfél évvel a negatív kilátás stabilra javítása után, pénteken ismét leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását a Standard & Poor's pénteken, arra hivatkozva, hogy romlottak a tartós közfinanszírozási konszolidáció perspektívái.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben, a leminősítésre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelminősítő intézet aggodalomra lát okot a népszavazás kimenetele miatt, hiszen érdemben csökkent Magyarország esélye a szükséges szerkezeti reformok végrehajtására. Gyucsány szerint ezért a leminősítésért a felelősség a népszavazás kezdeményezőit terheli.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy milliárdokba fog kerülni az országnak, hogy a Standard and Poor's stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-nek írt közleményében azt írta: Gyurcsány Ferenc jól láthatóan képtelen elfogadni azt a tényt, hogy az emberek elsöprő többsége leszavazta eddigi politikáját.

Szerinte ez a politika a régió éllovasából "Európa sereghajtójává tette Magyarországot, kormányzati alkalmatlanságával, folyamatos hazudozásával és megszorító intézkedéseivel pedig mély szociális válságba taszította a magyar családokat".

A fideszes politikus azt írta, hogy a népszavazáson az emberek helyreállították az alkotmányos rendet, és véget vetettek a hazugság politikájának.

A kilátásrontáshoz fűzött elemzésében az S&P kiemeli, hogy erősödik a költségvetési reformmal szembeni politikai ellenállás. Jóllehet a március 9-ei népszavazás kimenetele nem fogja érdemben növelni az idei államháztartási hiányt, mégis megerősíti, hogy "csökken a magyarok vágya a konszolidációs folyamat továbbvitelére".

A Standard & Poor's szerint a legutóbbi, "rosszul időzített" - a GDP-érték 0,7 és 1,4 százaléka közötti összegnek megfelelő - 2009-es adócsökkentési elképzelések is ebbe az irányba mutatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását