2024. április 29. - Péter

Összefog az üzleti világ és a művészet

A Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozásáért az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az üzleti szférából érkező minden két forintot egy forinttal egészít ki, maximálisan évi 50 millió forint értékben - jelentette be Hiller István oktatási és kulturá
2008. március 11. kedd 14:09 - Hírextra
Hiller István elmondta, hogy a három évre szóló megállapodással megvalósul az úgynevezett Arts and Business, a művészet és az üzleti világ összefogása a kultúráért.

A tárcavezető szerint a kortárs magyar képzőművészet támogatásában az állam "modern szerepet", míg az üzleti szféra "progresszív szerepet" játszik. A kultúra támogatásában az állam modern szerepe a részfinanszírozás mellett a koordináció, azaz hogy keretet és partnerséget nyújtson - vélekedett.

A miniszter megemlítette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap által megrendelt, 2007 decembere és 2008 januárja között végzett felmérés szerint Magyarország 4824 legnagyobb vállalatának mintegy 40 százaléka vállal aktív szerepet a kultúra támogatásában, és további 3 százalék tervezi, hogy a jövőben mecénási tevékenységbe kezd. 2007-ben a nagyvállalatok által a kultúrára fordított összeg meghaladta a 4,3 milliárd forintot - hangsúlyozta Hiller István.

Hozzátette: a Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozásának támogatásánál az OKM kikötése az volt, hogy a megvásárolt művek évi öt-tíz millió forint értékben a minisztérium által felkarolt Derkovits Gyula-ösztöndíjasok alkotásai legyenek, továbbá három-három művész külföldi ösztöndíjban részesüljön.

Fertőszögi Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány által megkeresett vállalkozások és a kulturális tárca támogatása egy az alapítvány bankszámlájától elkülönített számlára folyik be, így azt kizárólag a kortárs magyar képzőművészeti gyűjtemény létrehozására lehet fordítani.

Kovács Gábor, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány alapítója arról szólt, hogy eddig 17 vállalat csatlakozott a kezdeményezéshez, 20 céggel pedig jelenleg a szerződést készítik elő.

A Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozásához évente legalább száz alkotást vásárolnak száz művésztől. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2008 végén a KOGART Házban egy kiállításon mutatja be az abban az évben megvásárolt 100 alkotást, amelyből 75 kerül a gyűjteménybe, 25-öt pedig jótékonysági árverésen értékesítenek, ahol a KOGART Ház is licitálni fog.

A Kortárs Művészeti Gyűjtemény darabjait kiválasztó művészeti zsűri elnöke Fertőszögi Péter, a grémium tagjai: Hegyi Lóránd, a Saint-Étienne-i Modern Művészetek Múzeuma igazgatója, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának tagja; Sinkovits Péter, az Új-Művészet folyóirat főszerkesztője; Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa; valamint Wehner Tibor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus osztályvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását