2024. április 27. - Zita

Kincsek az Iparművészetiben

Száz év elteltével ismét magyar magángyűjtemények kincseit állítja ki az Iparművészeti Múzeum; a kiállítási darabok a magyarországi műgyűjtés hagyományosan erős ágait vonultatják fel, az érdeklődők a fegyverek, a szőnyegek mellett középkori és a reneszáns
2008. január 21. hétfő 19:44 - Hírextra

Az Értékmentő szenvedély - Műtárgyak magyar magángyűjteményekből című kiállítás az iparművészet teljes spektrumát bemutatja a fontosabb gyűjtési területek szerint - mutatott rá Renner Zsuzsanna hangsúlyozva, a gyűjtemények kiválogatásánál nem törekedtek teljes kronológiára, valamennyi stílusirányzat áttekintésére.

A tárlaton az érdeklődők 65 magángyűjtő mintegy 600 műtárgyát csodálhatják meg. A közönség gótikus faszobrok, XIII. századi körmeneti kereszt, rokokó misekehely, keleti szőnyeg, Herendi és Zsolnay-porcelán mellett láthat 500 éves asztronómiai zenélő órát, japán dísztőrt, ortodox fémikont, buddhista házi oltárt, valamint XVII. századi brüsszeli falikárpitot is.

A magyar gyűjtők értékmentő szenvedélyéről tesznek tanúbizonyságot a tárlaton megtekinthető art deco bútorok, ezüst ékszerek, arany ritkaságok és elsüllyedt hajók kerámia kincsei is.

Renner Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy az április 20-ig megtekinthető tárlattal a múzeum célja, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot a magángyűjtőkkel: szakmai hátteret biztosítva számukra mecénásként maga köré gyűjtse őket.

"Ma, amikor a kultúra-finanszírozás változik, az állam egyre inkább kivonul a közgyűjtemények támogatásából, létkérdés a múzeumok számára, így az Iparművészeti Múzeum számára is, hogy mecénási kört, baráti kört építsen maga köré" - fűzte hozzá a főigazgató.

Renner Zsuzsanna felidézte, hogy egy évszázaddal ezelőtt, 1907-ben Radisics Jenő, az Iparművészeti Múzeum igazgatója az amatőr gyűjtőket egy közös kiállításra kérte fel, akkor mintegy 3500 remekművet mutattak be.

A műgyűjtés egészen 1938-ig stabil és erős volt, a zsidótörvény és a második világháború azonban a gyűjtés ellen hatott, lazította a magángyűjtők és a múzeumok kapcsolatát. A gyűjtők újabb nemzedéke az 1960-as években bukkant fel - tette hozzá a főigazgató.

A legendás "amateur" kiállítás centenáriuma jó alkalmat adott arra, hogy a múzeumban bemutassák a jelenkori magángyűjteményeket.

Lichner Magdolna, a kiállítás katalógusának szerkesztője arra mutatott rá, hogy a tárlat megrendezését "a kíváncsiság és a vágyakozás" motiválta: a XIX-XX. század fordulójára a pezsgő közélet volt jellemző, és ebből szerettek volna valamit visszaadni.

A tárlat legnagyobb értéke a kortárs iparművészet felvonultatása - vélekedett a katalógus-szerkesztő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását