2024. április 27. - Zita

Kiállítás kályhákról

Kályhatörténeti állandó kiállítás nyílik az idén Győrött. A gyűjteménynek a hagyományos győri kályhásság utolsó képviselője, Fruhmann Antal lakóháza, az udvarban található műhelye és a telken épülő új pavilon ad helyet - mondta Csécs Teréz, a Xántus János
2008. január 8. kedd 16:31 - Hírextra

Közlése szerint az ingatlant a jó nevű kályhásmester végrendeletében hagyta a múzeumra. A felújított lakóházban a kályhásmesterség győri és Győr környéki történetét bemutató kiállítást rendeznek be. A műhely nem csupán kiállítóhelyként kapcsolódik a múzeumi együtteshez, hanem interaktív tevékenységek helyszíne lesz, ahol bemutatják majd a kályhaépítés folyamatát.

A pavilonban a Xántus múzeum jelenleg raktárban őrzött kályhagyűjteménye kap helyet. A kollekciót, amely a XVII. század végétől a XX. század első feléig szemlélteti a kályhásipar fejlődését, a szakemberek az ország legátfogóbb ilyen jellegű gyűjteményeként tartják számon. Az ősszel nyíló állandó kiállítás legrégibb darabjai az óriási barokk kályhák, amelyek kastélyok, rangos kúriák nagy belmagasságú termeinek díszei voltak. A XIX. századból már fürdőszobai kályha is tartozik a kollekcióba, a XX. század elejét pedig egyebek között szecessziós, karcsú polgári kályhák reprezentálják.

A múzeum felhívására jelentkeztek már támogatók, magánszemélyek és cégek egyaránt, s pénzt, illetve élőmunkát ajánlottak fel a kályhák felállításához, restaurálásához. Erre azért van szükség, mert a minőségből nem engednek, arra törekednek, hogy a kiállítás a gyűjteményhez méltó legyen - hangsúlyozta Csécs Teréz, hozzátéve, hogy három kályhásmester rövidesen megkezdi a kályhák újraépítését a leendő kiállítóhelyen.

Mint mondta, további felajánlásokat is szívesen fogadnak. Azok nevét, akik támogatásukkal egy-egy kályhát "örökbe fogadnak", az állandó kiállításon, továbbá a gyűjteményt ismertető katalógusban is szerepeltetni fogják.

Az állandó kiállítás létrehozására az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa Programjából 38 millió forintot nyert pályázat útján a fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, amelyet 5 millió forintos önrésszel egészített ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását