2024. május 3. - Tímea, Irma

Lombikbébi program, új szemlélettel

Júliusban lesz három évtizede annak, hogy az angliai Oldham városában világszenzációként megszületett Louise Brown, az első lombikbébi. Azóta világszerte gyakorlattá, mondhatni rutineljárássá vált a lombikban fogantatás, sok meddő házaspár kapott új remén
2008. január 15. kedd 10:08 - Hírextra

A módszer folyamatos korszerűsítésével együtt járó szemléletváltásnak köszönhetően a korábban sok gondot okozó ikerterhességek jó része is kiküszöbölhető.

Magyarországon az első sikeres lombikbaba világrajöttétől (1989) évente legalább 2000 gyerek születik ilyen módszerrel. A klasszikus eljárás azonban azóta sokat fejlődött, a mai, legkorszerűbb mikroprocesszoros módszerekig, természetesen annak érdekében, hogy minél magasabb terhességi és gyermekszületési számot érjenek el az egyre szaporodó meddőségi központok pácienseinél.

- Napjainkban az egyik legproblematikusabb és legvitatottabb pontja a programnak a sokszoros "ikerterhesség" - mondja dr. Konc János, a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumának vezetője, az orvostudományok kandidátusa.- Zárójelben jegyezzük meg, hogy bár ikerterhességekről beszélnek, valójában az iker csak kettőt jelent, ezekben az esetekben viszont többes, hármas, négyes, sőt még ennél is több fejlődő embrióról van szó. A többes terhesség azonban már korábban is gyakorivá vált, hiszen az 1960-as években elterjedtek a petefészek működését serkentő hormonkészítmények, melyeknek a hatására több tüsző érik meg és nem volt ritka a négyes, ötös terhesség sem. Ma is alkalmaznak olyan gyógyszereket a meddőség kezelésére, melyeknek nincs közük a lombikbébi programhoz.

Külföldön nem egyszer világszenzációként tárgyalják, ha többes terhesség során 4-5 gyerek születik, még emlékezhetünk például az 1998-as texasi nyolcas ikrek, vagy az 1997-es Iowában született hetes ikrek hírére. Ahogy a professzor elmondja, nem csodáról van szó, egyszerűen a megtermékenyítést elősegítő szerek hatásáról. Arra is felfigyelhetünk, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel, illetve a termékenység fokozásával foglalkozó egészségügyi iparág - beleértve a lombikbébi programot is - világszerte virágzik, s mögötte kőkemény üzleti érdekek húzódnak meg.

Egy sikerorientált üzletágról van szó, amelyben a produktum számít, és nyilvánvalóan nagyobb a teherbeesés valószínűsége, ha a nők nagyobb adagban kapják az azt elősegítő szereket.

A többes terhesség azonban nem veszélytelen, sem az anyára, sem a születendő gyerekekre. A terhességi toxikózistól a cukorbetegségig sok minden fenyegeti az anyát, a gyerekek pedig általában kis súllyal, gyakran maradandó egészségkárosodással születnek.

A sikernek tehát nagy ára van - mondhatnánk. De a szakemberek ma már új szemlélet szerint foglalkoznak ezzel a problémával.

- Az kétségtelen, hogy a lombikbébi programban gyakran előfordul többes terhesség - ismeri el dr. Konc János. - Az orvosok biztosra akarnak menni, hiszen ha több tüsző érik egyszerre, több embrió kerül a lombikba, és sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy közülük egyből, kettőből, többől gyerek is lesz. Viszont ez a folyamat irányítható. Egy lombikprogram esetén általában 100 nő közül 30 visz haza gyermeket, és ez jó eredmény. Három, vagy több embrió beültetése esetén biztosabb az eredmény, amiért érdemes a kockázatot vállalni, mégha nagyobb is az ikerszülés valószínűsége - teszi hozzá a doktor. Annál is inkább, mert ha kiderül a többes terhesség, lehet "korrigálni". Csakhogy az úgynevezett redukcióhoz a nők többsége nem járul hozzá, holott - ilyen indokolt esetekben - a terhesség tizennyolcadik hetéig a magyar törvények is lehetőséget adnak a terhességmegszakításra. Hármas, négyes, vagy még többes terhesség esetén ez mindenképpen ajánlott lenne, hogy a végül megszületendő gyermek már magzatként is egészségesen fejlődhessen.

A világ nagy részén már másként gondolkoznak erről, főként Dániában, Svédországban és Belgiumban, de az új szemlélet lassacskán teret nyer mindenütt, ahol lombikbébi program létezik. A feladat: kevesebb, de szelektált, jó minőségű embrió beültetése. Ha ez nem hoz eredményt első próbálkozásra, akkor két hónappal később meg lehet ismételni a beavatkozást lefagyasztott embrióval, és nem kell az egész programot elölről kezdeni, tehát anyagiakban ez nem jelent dupla költséget.

Konc doktor állítása szerint a váltás a Budai Meddőségi Centrumban már 2005-ben megtörtént. Azóta a 36 év alatti nők esetében csak két embriót ültetnek be az első két próbálkozásnál, és a többes ikerterhesség máris csökkent. Egy program - egy embrió, ezt látják a korszerű szemlélet hívei a mai technikával már követendő célnak, vagyis a kezdődő élet esetében is a minőség kerül előtérbe, a mennyiség rovására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását