2024. május 2. - Zsigmond

Felgyorsulhat a digitális mozi terjedése

Megfelelő mennyiségű és minőségű háromdimenziós film gyártása meggyorsíthatja a digitális mozi elterjedését - mondta Berkes Zoltán, a Cinemax Film Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.
2008. január 11. péntek 17:19 - Hírextra
A szakembert annak kapcsán kereste meg az MTI, hogy a jövő héten mutatják be a sajtó képviselőinek az IMAX-rendszerű, háromdimenziós (3D) filmeket vetítő mozit a Cinema City International legújabb magyarországi mozikomplexumában, Budapesten.

Berkes Zoltán közlése szerint a háromdimenziós filmek előállítása viszonylag költséges. A gyártás néhány éve stagnál, a világon mintegy öt-hatszáz 3D-s mozit adnak át évente, számuk jelenleg öt-hatezerre tehető - fűzte hozzá.

A háromdimenziós technikáról szólva kifejtette: a módszerrel azt használják ki, hogy az emberi szem háromdimenziós látásra alkalmas, azaz a szembe érkező, különböző hosszúságú fénysugarakból az agy háromdimenziós képet alakít ki a valóságban látott tárgyakról.

A 3D-s mozikban a két szem számára két különböző képet vetítenek, így a sík vásznon megjelenített moziképet ugyanúgy látja a néző, mintha az azon szereplő látvány a valóságban is előtte lenne - folytatta a szakember, hozzátéve, azért van szükség a speciális szemüvegre, mert a két szem nem ugyanazt a képet látja.

Rámutatott arra is, hogy három-négy - köztük úgynevezett aktív és passzív - eljárás van, amelynek segítségével háromdimenziós filmeket lehet nézni.

Magyarországon a passzív vetítést alkalmazzák, ami polarizációs elven működik, azaz a vízszintes és függőleges polarizáltságú képeket a két szemüveglencse külön-külön szűri - jegyezte meg Berkes Zoltán.

Megemlítette azt is, hogy az aktív megoldás esetében a bal és a jobb szemüveglencsét külön-külön irányítja egy vezérlőrendszer, meghatározva, melyik szembe érkezzen a vetített kép. Az aktív eljárás másik formája az infravörös vezérlés.

A Cinemax Film Kft. ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy háromdimenziós vetítésre a hagyományos mozitechnológiában is vannak próbálkozások. Ugyanakkor kizárólag digitális vetítőgépet is lehet használni. Mint mondta, egy hagyományos analóg gép digitális eszközzé alakítása mintegy 30-40 millió forintba kerülhet.

Berkes Zoltán szólt arról is, hogy Magyarországon egyetlen 3D-s moziterem van: Budapesten, a Westend City Centerben. Az Aréna Plazában található, január közepén megnyíló IMAX-mozi abban tér el a háromdimenziós moziteremtől, hogy a nézőtér meredekebb (45 fokos) és speciális vetítéstechnikát alkalmaznak. Nem analóg, hanem digitális szerverről vetítik a 70 milliméteres, 35-40 perces filmeket, melyeket egy speciális, aktív szemüveg használatával nézhetnek meg az érdeklődők. Az IMAX-moziban hagyományos értelemben vett mozifilmet nem láthat a néző - emelte ki.

Arra a kérdésre, átalakíthatók-e a 2D-s filmek háromdimenzióssá, azt válaszolta: a rajzfilmek és az animációs filmek esetében ez viszonylag egyszerűen megoldható, de a játékfilmeket és egyéb alkotásokat speciálisan úgy kell felvenni. Tájékoztatása szerint a filmek egy részének van 3D-s kópiája is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását