2024. április 27. - Zita

Győzike, Verebes István, Korda György és sokan mások az egészségügyi reformról

Ma szavaz az Országgyűlés a kormány egészségbiztosítási törvényjavaslatáról. A szavazás előtt ismert személyiségeket, orvosokat, politikusokat kérdeztünk meg a reformról. Elmondta véleményét többek között Győzike, Verebes István, Palcsó Tamás, és Dr. Czei
2007. december 17. hétfő 07:34 - Pór Károly

Szolnoki Péter – zenész

„Az egészségügyben minden rendben van elég ha becsukjuk a szemünket.” Ez egy plakát szlogenje és én maximálisan egyet értek vele. A reformról az a véleményem, hogy az emberek nem látnak bele, és ez vele a legnagyobb baj. Egyébként az egészségügy soha nem volt rendben, ezt már csak azért is tudom, mert édesanyám az egészségügyben dolgozik. Egy tény: változásra van szükség!

Dr. Molnár Imre - orvos

Onnan kéne elindulni, hogy aki fizet Tb-t azt meg kéne becsülni, aki farvizeken utazik, azt ki kéne zárni. Aztán érdekes, hogy a több-biztosítós rendszer miért jelenthet megoldást, ha az egybiztosítós rendszer nem működött. Fontos az is, hogy a betegeket, és az orvosokat kellene megkérdezni elsősorban a rendszerről, de minket nem keresett senki. Bár azt is tudja mindenki, hogy, ami most van az nem jó. Ha Fidesz közeli lennék akkor azt mondanám, hogy a Fidesz majd úgy is el fogja törölni, és akkor milyen jó lesz, de nem lesz jó akkor sem! Továbbá az is érdekes, hogy a többség minimálbérre van bejelentve, azután fizet Tb-t, miközben ugyanazt a maximális szolgáltatást várja el, mint az, aki magasabb jövedelem után fizeti a biztosítást. Gondolom az új rendszerrel mindenféle biztosítási kategória lesz, ami teljesen normális. Szóval lehet ennek pozitív oldala is, de tisztázni kéne, hogy mi a fontos: bevétel, vagy valamilyen elvi megfontolás. Mert ha a bevétel a fontos, akkor ez gazdasági kérdés, viszont ha gazdasági kérdésként kezeljük akkor azokat a kapukat kéne becsukni, ahol folyik el a pénz, és nem pedig a kórházakat kellene bezárni. A kórház bezárással ugyanis a teljes egészségügyet el lehet vágni. Arról nem is beszélve, hogy például az én munkahelyemen annyira lecsökkentek az ágyszámok, hogy nem látom biztosítva a betegek nyugodt szakmai ellátását. Nincs hely ahol gyógyítsunk, és a leépítések következtében sokkal kevesebb a nővér, mint amennyire szükség volna. Nem tudom mondtam-e újat, vagy csak sírtam?

Dr. Czeizel Endre – orvos-genetikus

Nagyon becsülöm az egészségügy vezetőit, hogy belefogtak ebbe a reformba, de hősi halottak lesznek. Ezt a reformot 1990-ben kellett volna elkezdni, de a győztes párt, aki mindig megígérte soha nem csinált semmit mert tudták, hogy ez egy népszerűtlen dolog, és mivel mindig meg akarták nyerni a következő választásokat ezért mindig elodázták. Tudjuk, hogy Magyarországon a lakosságra eső orvos szám nagyon nagy, tudjuk azt, hogy a lakosságra eső kórházi ágy sokszorosa több más országénak, mégis mi élünk a legrövidebb ideig az Európai Unión belül, mégis mi vagyunk a beteg nemzet, tehát ez nem az orvos számon, nem a kórházi ágyon múlik, hanem az ellátás színvonalán. Az ellátás színvonala pedig reformokat igényel. Amit akarnak az, mint cél nagyon jó. Az más kérdés, hogy mivel ezt 17 évig elhalasztották, most túl nagy hévvel estek neki, kellő előkészítés nélkül. És persze azért sem egyszerű a helyzet, mert az orvosok anyagi érdekeit eleve sérti a reform, ráadásul az orvosi kamara ugye a Fidesz kezében van, míg az egészségügyet az SZDSZ irányítja, ők pedig ugye eleve nem szertik egymást. Muszáj csinálni, de ebbe bele fognak bukni, viszont 15-20 év múlva úgy fognak rájuk emlékezni, hogy ők legalább elkezdték. Ezért lesznek hősi halottak.

Horváth Ferenc – sportriporter

Nagy probléma, hogy szerintem még azok sem látják át a rendszert, akik szavaznak róla, innentől kezdve én sem látom át. Az egyértelmű, hogy valamit csinálni kell, de nem értem, hogy ha az állam nem tudja működtetni az egészségügyet, akkor hogyan éri meg majd egy tőkésnek, és hogyan éri meg majd nekem, biztosítottnak.

Palcsó Tamás – énekes

Egészségügyi reform? Akkor miről is kéne beszélnem, a vizitdíjról? Ja, hogy a több-biztosítós modellről? Azt olvastam, hogy az Egyesült Államokban éppen most akarnak áttérni az egy biztosítóra, mert a több-biztosítós rendszer nem vált be, ugyanis több millió ember biztosításon kívül rekedt. Ezért kicsit szkeptikus vagyok a reformmal kapcsolatban. Egyébként a vizitdíj, és a kórházi napidíj sem vitte jó irányba a helyzetet, inkább csak káoszt okozott, ezért nem bízok a reformban.

Tabajdi Csaba – politikus (MSZP-és európai parlamenti képviselő)

Az egészségügyet egész Európában megreformálják, ez elkerülhetetlen. Az, hogy ez mennyire lesz hatékony majd a működés során fog megmutatkozni, mert mi egy egészen sajátos magyar modellt dolgoztunk ki.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását