Győzike, Verebes István, Korda György és sokan mások az egészségügyi reformról

Ma szavaz az Országgyűlés a kormány egészségbiztosítási törvényjavaslatáról. A szavazás előtt ismert személyiségeket, orvosokat, politikusokat kérdeztünk meg a reformról. Elmondta véleményét többek között Győzike, Verebes István, Palcsó Tamás, és Dr. Czei

Verebes István – színész, rendező

Az biztos, hogy függetlenül az én véleményemtől hétfőn megszavazzák a törvényt, mert már csak előre menekülhetnek. De az, hogy ennek a kimenetele mi lesz, ahhoz nem értek. Lehet, hogy a kormánynak van igaza lehet, hogy az ellenzéknek. Egyetértek azzal, hogy verseny legyen, de közben arra gondolok, hogy az én negyven éve befizetett pénzemmel kötelessége lenne az államnak elszámolnia és biztosítania az ellenértékét. A legnagyobb hibának azt tartom, hogy ezt az állam nem tudta teljesíteni az elmúlt negyven évben sem, mert nem tudta saját magát sem ellenőrizni egyrészt azért, hogy ne költekezzenek túl, másrészt, hogy ne lopjanak. De ez nem politikafüggő, mert minden egyes rendszerben így volt.

Mécs Imre – politikus (MSZP)

A koalíció példátlan reformokat vállalt fel. Sok évtizedes problémákat kellene rendbe rakni, amihez szakemberek bevonására lenne szükség, ehelyett csak egy rendkívül üres vitatkozásra és marakodásra futotta, de abban bízok, hogy az észszerű módosító javaslataink elősegítik az egészségügyi rendszer elindítását, majd utána észnél kell lenni, hogy az kiforrja magát. Az MSZP álláspontja a közösségen, a közös kockázatvállaláson és a szolidaritás elvén alapul. Én egyébként nem a pénztárakban láttam volna a magánosítás lehetőségét, hanem a szolgáltatók és a szolgáltatás szervezők versenyében. Nem kellett volna a kórházakat, és ágyszámokat korlátozni, hanem versenyzési önállóságot kellett volna adni a szolgáltatóknak, hasonló módon, mint ahogy az Egyesült Államokban történt a ’80-as években.

Korda György - énekes

A kérdés nagyon nehéz, mert nem vagyok tisztában a tervezett reformokkal, és azzal sem, hogy egész pontosan mit is akarnak megreformálni. Nincs egy olyan részletes felvilágosítás, ami megmutatja, hogy mi a jó, és mi a rossz, de kérdezze a feleségemet, ő jobban otthon van a témában.

Balázs Klári – énekes

Szükség van a változásra. Mindenhol a világon fizetni kell az ellátásért. Sehol nem adnak ingyen semmit. Ez csak a kommunizmusban volt szokás. Engem például egyszer 13 ezer dollárért műtöttek Kanadában vakbéllel, pedig volt biztosításom, mert ott dolgoztunk. Szóval valamilyen változtatásra itt is szükség van, de az, hogy hogyan oldják meg az már egy másik kérdés. Szerintem az egészségügy a legnehezebb kérdés.

Dr. Domonkos Tamás – szülész-nőgyógyász

Kidolgozatlannak érzem az egész rendszert. Nem látom biztosítva, hogy a betegeknek jobb lesz így. Ráadásul a betegek nincsenek is kellőkép felvilágosítva, mint ahogy mi orvosok sem. Ha jól tudom az Egyesült Államok egy hasonló dolgot csinál, és több millió ember él olyan szinten, hogy az utcán hal meg.

Győzike – showman

Ez egy nagyon buta, furcsa ország. A csórókat tönkreteszik, ha betegek akkor még vizitdíjat is kell fizetniük, akkor is ha nincs miből. Nem elég szegényeknek a baja, meg kell venni a gyógyszert, és akkor még az orvosnál is fizetniük kell. Nagyon sokat beszélgetek a rajongókkal koncertek után, és legutóbb mesélte egy néni, hogy sorba kellett állnia egy órát  a vizitdíj miatt, majd még egy órát az orvosra várt, aztán még a gyógyszertárban is sorba állhatott. Itt nem hagyják élni az embert. Ennyit a reformokról!

Fricz Tamás – politológus

Az egészségügyi reform, mint állatorvosi ló végtelenül megosztja, kiábrándulttá, kétségbeesetté teszi az embereket és fokozza a szociális elégedetlenséget.