2024. április 27. - Zita

Az MSZP-frakció a reform mellett

Az MSZP parlamenti frakciója a december 17-ei zárószavazáson egyhangúlag támogatni fogja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot - mondta Simon Gábor, a szocialista párt választmányi elnöke szerdán Veszprémben, sajtótájékoztatón.
2007. december 12. szerda 19:11 - Hírextra

Az elmúlt hetek szakmai vitái és az MSZP módosító javaslatai révén bekerültek a törvényjavaslatba azok a garanciák, amelyek alapján a ma működő társadalom-biztosítás alapelvei maradéktalanul érvényesülnek az új modellben - hangsúlyozta Simon Gábor. Ilyen garanciának, alapelvnek nevezte, hogy "az új rendszer megőrzi az egységes nemzeti kockázatközösség és a szolidaritás elvét".

Hozzáfűzte: garanciának tekintik azt is, hogy nem lehet sem anyagi, sem életkorbeli vagy egészségügyi állapottól függő megkülönböztetés a biztosítottak között. Simon Gábor szerint a sajátosan magyar modell lényege: egy biztosító, több pénztár. Hogy a garanciák a továbbiakban is meglegyenek, az MSZP-frakció szakpolitikusai a törvény végrehajtási utasításainak kidolgozásában is részt kívánnak venni.

Az MSZP választmányi elnöke kitért arra, hogy a jogszabállyal kapcsolatban ezernyi félreértés, félremagyarázás és meg nem értés van, ezért az elkövetkező időszakban nagyon intenzív párbeszédet kell folytatni az érintettekkel, a szakmával. Utalt arra, hogy erre egy év lesz, hiszen 2009. januárjától kezdik majd meg a működésüket a pénztárak.

A szocialisták számára az elmúlt egy-másfél év tapasztalatának nevezte, hogy részben a párton, részben a frakción belül olyan közös tudásbázist, információs bázist kell létrehozni, amely világossá teszi, milyen szándékok állnak a megkezdett intézkedések mögött, és az hogyan változtatja meg a mindennapokat.

"Továbbra is a jövőt építő és a jelent átalakító politikára van szükség" - fogalmazott Simon Gábor, aki szerint az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a reformok sikeres befejezése, azok társadalmi hatásainak elfogadtatása és folyamatos párbeszéd az emberekkel.

Megjegyezte: tanulság számukra, hogy a sikeres reformnak feltétele, része a párbeszéd az emberekkel. Simon Gábor kiemelte: láthatóvá kell tenni, hogy egy-egy reform eredményeként egy-egy ágazatban, az élet egy területén milyen hozadékok lesznek, hogyan változik meg a mindennapokban nyújtott szolgáltatás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását