2024. április 25. - Márk

Nem támogatták a Fidesz javaslatát

Nem támogatta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a Fidesz és a KDNP, a társadalmi egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét szerdai ülésén.
2007. december 12. szerda 15:26 - Hírextra

A grémium 8 igen és 13 nem szavazattal utasította el, hogy a javaslat a parlament elé kerüljön.

A jelenleg a parlament előtt lévő - és zárószavazásra váró - koalíciós egészségbiztosítási javaslat alternatívájaként is emlegetett tervezetről szólva Mikola István (Fidesz), az egyik előterjesztő elmondta: ez a javaslat széles társadalmi támogatottságot élvez, lényege hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladatait a Nemzeti Társadalmi Egészségbiztosítási Intézet (NTEI) vegye át, amely nem kormányhivatalként működne, hanem a parlament irányítása alatt, a társadalmi kontrollt pedig a munkavállalók és munkaadók képviselnék.

A javaslat alapvetéseiben megőrzi az egy biztosító által működtetett, szolidaritáson alapuló, egységes nemzeti kockázatközösséget úgy, hogy a NTEI kiválaszthatja, hogy a szolgáltatók közül melyekkel köt majd finanszírozási szerződést, és itt jelenhet meg a szolgáltatói verseny.

Fontos eleme a javaslatnak, hogy a szükségletekre alapozza a társadalombiztosítást, amelyet "társadalmi közmegegyezésben kívánják meghatározni népegészségügyi, térségi trendekből kiindulva".

Mikola István közölte: az ellenzék által benyújtott javaslat által körvonalazott rendszer olcsóbb, a betegek érdekét szolgálja és gazdaságilag racionális.

Béki Gabriella (SZDSZ) véleménye szerint értékválasztásra nincs szükség, hiszen a kormány által benyújtott, pénztárakról szóló tervezet sem bontja meg a kockázatközösséget és a szolidaritást. Vojnik Mária (MSZP) is osztotta liberális képviselőtársa véleményét, és leszögezte: a kormány által beterjesztett javaslat nem több biztosítóról szól, hanem egy biztosító, több pénztárról, és a ma működő társadalombiztosítási alapelvek maradéktalanul teljesülnek benne. Csáky András (MDF) azt mondta: egy parlamenti demokráciában nem kell félni attól, hogy egy széles társadalmi konszenzuson nyugvó javaslat plénum elé kerüljön, hiszen így tisztességes.

Nagy Kálmán (KDNP) szerint "súlyosan terhes", hogy a bizottság elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét, és emlékeztette a képviselőket Szili Katalin házelnök Gyurcsány Ferenchez intézett kérésére, hogy halasszák februárra a törvényjavaslat végszavazását.

A képviselő elfogadhatatlannak tartotta, hogy a bizottság még lehetőséget sem adott a parlamentnek arra, hogy a Fidesz-KDNP-javaslatról tárgyaljon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását