2024. április 19. - Emma

A liberálisok remélik, hogy átmegy a törvény

Az SZDSZ bízik abban, hogy a zárószavazásnál az Országgyűlés elfogadja az egészségbiztosítás reformját és nem tart attól, hogy annyi szocialista kiszavazó lesz, hogy elbukhat a törvényjavaslat - mondta Gulyás József országgyűlési képviselő.
2007. december 8. szombat 18:08 - Hírextra

Hozzátett, hogy az ot támogatja az MSZP-vel kötött szakmapolitikai kompromisszumot.
Értékelése szerint a szabad demokraták átfogóbb egészségügyi reformot akartak, ezért vállaltak koalíciós szerepet, és bár "ez nem az a reform, amit az SZDSZ elképzelt", de a politikában kompromisszumokat kell kötni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az átalakításról szólva elmondta, hogy néhány dolog változik, de vannak állandó dolgok, így például minden magyar állampolgár kötelező biztosított marad.
Hozzátette, hogy továbbra is magyar szolidaritás, vagyis nemzeti kockázatközösség lesz az egészségbiztosítás, de végre megnyílik a választás lehetősége azután, hogy ma minden egyes biztosított "egy darab állami hivatalhoz tartozik". A folyamatot ahhoz hasonlította, mintha ma csak egy boltban vehetne mindenki kenyeret, annyiért amennyiért, lehet, hogy kicsit régi, kicsit szikkadt, de utána három bolt nyílik, amelyekben ugyanazon az áron kínálják a különböző kenyereket.

Kitért arra, hogy a költségvetés 2008. január 1-jétől majd fix összegeket fizet be a társadalombiztosításba azon emberek után, akik nem járulékfizetők, vagyis nyugdíjasok, gyermekek, vagy munkanélküli ellátásban részesülők.

Hangsúlyozta: nem lesz különbség az ellátottság között abban a tekintetben, hogy ki melyik pénztárat választja, hanem csak olyan jellegűek, hogy átvállalja-e a pénztár a vizitdíjat és a kórházi napdíjat, illetve milyen egészségfejlesztési programokhoz köti ezt, és ezenkívül is milyeneket ajánl a biztosítottak számára. Azt is a különbségek közé sorolta, hogy ma - a kórházi napidíjnak köszönhetően - kétféle menüből választhatnak a kórházi betegek, de a pénztárak ennél többet is ajánlhatnak, tehát lehet, hogy két pénztárhoz tartozó beteg közül az egyik kétféle, a másik ötféle menüből választhat.

Az ot ülés más témáiról szólva Gulyás József elmondta: felszólítják mindenekelőtt a Fideszt és más pártokat is, hogy szakítsanak meg minden együttműködést a Jobbikkal.

A politikus Bíber József Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökének cikkét hozta fel, amely szerint "a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét".

Gulyás József elmondta: Vona Gábor, a Jobbik elnöke úgy reagált erre, hogy mindenki azt gondolja, amit Bíber József Tibor, de nem meri kimondani.

A szabaddemokrata politikus megjegyezte, hogy a Jobbik több önkormányzatban kormányzati tényező, a Fidesszel és néhány más párttal, és felhívta a figyelmet arra: demokratikus pártok csak alkotmányos politikai szervezetekkel működhetnek együtt, amelyek tiszteletben tartják az emberi jogokat.

Gulyás József elítélően szólt a Magyar Gárda vasárnapra tervezett rendezvényéről, "megfélemlítő erődemonstrációjáról is".

Az ot elnöke kérdésre válaszolva, nem mondott véleményt a Fidesz új gazdasági programjáról, mivel még nem tanulmányozta át.

Csak annyit mondott, hogy dicséretes, ha egy párt a gazdasággal foglalkozik, de álláspontja szerint a közeljövőben, a ciklus végéig nem várható parlamenti választás - a népszavazás után sem.

Lakos Imre XI. kerületi szabad demokrata alpolgármester az ot ülés után a sajtótájékoztatón is bejelentette, hogy összegyűlt a megfelelő számú ajánlószelvény, amivel ő indul SZDSZ-MSZP jelöltként a január 27-i időközi országgyűlési választáson a lágymányosi 15. számú kerületi választókörzetben, amit Deák András fideszes képviselő elhunyta miatt írtak ki.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem érezte az SZDSZ népszerűségének "történelmi mélypontját" a kopogtatócédulák gyűjtése során, sőt a népszerűség visszaesését sem.

Hozzátette, hogy a XI. kerület egy jó minta, mert a 140 ezer lakosú Budapest mintegy tizedét jelenti.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását