2024. április 25. - Márk

Nemet mondanak a reformra

A Fidesz és a KDNP képviselői nemmel fognak szavazni az egészségbiztosítási törvényjavaslat zárószavazásán, hiszen álláspontjuk továbbra is az, hogy az üzleti szempontok érvényesülése a gyógyításban elfogadhatatlan - közölte a Fidesz szóvivője kedden, Bud
2007. december 11. kedd 17:29 - Hírextra
"Az üzleti szemlélet kizárólagos érvényesülése az egészségügyben elfogadhatatlan. Természetesen a végszavazásnál nemmel fogunk szavazni" - fogalmazott Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a legnagyobb baj ezzel a javaslattal az, hogy méltatlan helyzetbe hozza az orvosokat és a betegeket, "üzleti üggyé teszi az egészségügyi ellátást". Mint mondta, üzleti ügy lesz a gyógyulás, hiszen az orvosok nem szakmai szempontok szerint lesznek kénytelenek dönteni, hanem úgy, hogy az "minél olcsóbb legyen".

Az Országgyűlés kedden 195 igen, 1 nem szavazattal és 12 tartózkodással elfogadta az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott, a kormány által is támogatott módosító indítványokat.

A szavazásnál tartózkodtak az MDF-es képviselők, illetve Gyenesei István független, valamint Rogán Antal fideszes képviselő. Nemmel szavazott Kolber István szocialista képviselő. A Fidesz képviselői nem szavaztak.

A szavazást indokolva Szijjártó Péter közölte: "a törvény úgy rossz, ahogy van, a törvény úgy árt Magyarországnak, ahogy van, és úgy kellene elfelejteni és visszavonni, ahogy van". Hozzátette: a visszavonás lenne az egyetlen megoldás, ami az ország és az emberek érdekét szolgálná.
A szóvivő megismételte a korábbi véleményét, miszerint a kormány minden társadalmi felhatalmazás nélkül nyújtotta be ezt a javaslatot az Országgyűlésnek. Hozzátette: e törvény elfogadása kizárólag egy szűk üzleti kör érdeke, amely kör rá akarja tenni a kezét az egészségbiztosítási kasszában lévő milliárdokra.

Úgy vélte, a kormány ennek a szűk üzleti körnek az érdekeit próbálja szolgálni azzal, hogy a törvényjavaslatot "átveri a parlamenten".

Szijjártó Péter szerint ez a törvényjavaslat hatalmi paktum is, hiszen beterjesztése azt jelenti, hogy megmarad a koalíció, így Gyurcsány Ferenc hatalmon maradhat, cserébe "egy ilyen üzleti körök számára pozitívumot hozó törvényjavaslatot szavaz meg a koalíció."

Kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz továbbra is kitart amellett, hogy a polgári erők hatalomra jutását követően visszaállítják a nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítást. Mint mondta, jogászaik az előkészítő munkát megkezdték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását