2024. április 29. - Péter

Mi az alma titka?

Amerika után Európába is betört az Apple és a Macintoshok világa, sőt már Magyarországon is hódít az almaláz. Ha nem i-vel kezdődik a zenelejátszód, számítógéped vagy akár már a telefonod neve, akkor lassan szembe kell nézned a trendről való lemaradás szö
2007. december 10. hétfő 13:58 - Pálfi Rita

Amikor elkezdtem angolul tanulni, még nem sejtettem, hogy az angol „én” személyes névmást miért kell minden esetben nagybetűvel írni („I”). Azóta rájöttem: a nyelvészek kifinomult érzékeikkel megsejtették, hogy a kis i betűre még hatalmas feladat vár: ő jelöli a számítógépek és rokonságuk egyik fő családját. Az iPod, az itunes, az iMac és társaik.

Az utóbbi hónapok külföldről érkező telekommunikációs hírei az iPhone-tól voltak hangosak. Azoknak, akik nem tudnák: az iPhone az Apple mobil telefonja. Olyan várakozás előzi meg minden országban, mint régen a Beatles-koncerteket. Lehet, hogy az alma szerencsés márkajelzés?

A Google kereső kihozta, hogy a legtöbbet keresett szó a 2007-es évben az iPhone volt, a mobilszolgáltatók hajlandóak kikódolt, előfizetés nélkül árulni a készüléket. Mondanom sem kell, hogy nem két fillérért. Az iPhone egyébként tud mindent, amit a mai telekommunikációs igények megkövetelnek, sőt valahol azt halottam róla, hogy beszélgetés közben is van rajta billentyűzár. Hogy ez miért jó? Mert nem tehetjük le véletlenül a telefont beszélgetés közben, vagy nyomhatunk meg bármilyen más gombot feleslegesen. Kicsi apróság, de nagyon bosszantó tud lenni, ha nincs ilyen a telefonodon. Lehet, hogy az ilyen kicsi dolgokon múlik az egész.

Egy évek óta boldog Macintosh-tulajdonost kérdeztem, hogy miért ennyire különleges a „maci” és hogy ér-e valóban annyit, amilyen óriási felhajtás van körülötte. Előnyök és hátrányok az alma világából.

Hány éve van Macintoshod?

Körülbelül nyolc éve.

Egy Macintosh is pc-nek számít vagy van valami külön kategória?

A Macintosh is pc, azaz personal computer (személyi számítógép). Csak általában pc-nek nevezik a Windows rendszer alatt futó gépeket, a megkülönböztetés miatt. Egy "pc" is lehet ugyanolyan jó, mint egy Mac, a baj az, hogy a "pc"-k sokszor olyan gépek, amiket a „sarki boltban” a legolcsóbb alkatrészekből raknak össze.

Akkor mi a különbség?

A Mac lényegesen megbízhatóbb, és talán éppen ebből az összerakás kérdésből jön a különbség. Ami össze-vissza mindenféle cuccokból van összetákolva, az természetesen lényegesen kiszámíthatatlanabb. A Mac-et megveszed egy csomagban, kompletten, operációs rendszerrel, mindennel.

Mennyivel drágább?

Csalóka dolog az ár kérdése. Ha összeszedsz ugyanolyan minőségű alkatrészeket egy átlagos számítógéphez, akkor ahhoz képest már nem sokkal drágább egy Mac.

Nehezebb egy Macintosh kezelése?

Több hozzáértést nem igényel, mondjuk más operációs rendszer van rajta, azt azért meg kell tanulni. De az új Mac-eken fut a Windows is.

Miért más egy ilyen gépet használni?

Különlegessé az teszi, hogy Apple. Külön közösség tartozik hozzá. Nehéz ezt jól megfogalmazni.

Mennyi a jó marketing az Apple mániából, és mennyi igaz a "mítoszból"?

Nézd meg ezt a videót a csomagolásról. Vagy itt megtalálható a többi is. Nagyon jól eltalálták a két gépet megjelenítő figurákat: a pc olyan okos tojás típus, aki mégsem tud igazán mit kezdeni az adódó helyzetekkel. A Mac egy fiatalos, de mégis olyan megbízható fazon. Ez az üzenet nagyjából igaz is.

Azt hallottam a Mac-en nincsenek vírusok és, hogy soha nem fagy le.

Az igaz, hogy nincsenek vírusok, viszont azért le lehet fagyasztani. De tény, hogy sokkal stabilabb, mint egy átlagos Windows alatt működő gép. Lehet, hogy azzal az operációs rendszerrel a Mac is lefagy. És vírusokat is kaphat. (Érdemes meghagyni a Mac OS rendszert.)

Veszel magadnak iPhone-t?

Természetesen.

Nem zavar, hogy bonyolult megszerezni és egy átlagos telefonhoz képes iszonyatosan drága?

Eléggé Apple-fanatikus vagyok hozzá, és talán egy kicsit sznob is ebből a szempontból. Viszont annyival nem drágább, mint egy átlagos mobil, ami ennyi mindent tud. A kártyafüggetlenség miatt tűnik olyan magasnak az ára. De más telefonok is egy vagyonba kerülnek, ha nem írsz alá kétéves szerződést.

Douglas Adams a Macintoshról
A Mac egy csodálatosan egyszerű és jópofa ötletként indult (adjunk olyan kis memóriát nekik, hogy egyébként se tudjanak semmit se csinálni), és itt az ideje, hogy ez a végtelen egyszerűség arra a sokkal, de sokkal hatalmasabb és összetettebb rendszerre épüljön, amivé a Mac vált.

Hogy biztonságában legyek Franktől, a vandáltól, átmentettem ezt a cikket a hordozható Macemre (Tudom, tudom, már utálnak. Figyeljenek ide! Végül mindannyiunknak lesz. Csökkeni fognak az árak, higgyék el. Vagy inkább ne nekem higgyenek, higgyenek az Apple-nek. Nos, igen, megértem az álláspontjukat…

Imádom a Macintoshomat, vagy inkább azt az ismeretlen számú tagból álló Macintosh-családot, amelyet az évek során meggondolatlanul felhalmoztam. Azóta rajongok érte, amióta először láttam egyet az Infocom bostoni irodáiban 1983-ban. Ami lenyűgözött benne, és hipnotizált egészen a mai napig, az a tervezés mélyé rejlő megközelítés volt, azaz: „Nincs olyan bonyolult probléma, amire ne találhatnánk valami egyszerű megoldást, ha a megfelelő szemszögből nézzük.” Vagy másképpen megfogalmazva: „A számítógép hatalmának jövője a tiszta egyszerűség.” Ilyeténképpen két fő kívánságom van a kilencvenes évekre: a Macintosh-rendszerek tervezői térjenek vissza ebbe a jövőbe, és Frank, a vandál tűnjön el a házamból.

Frank, a vandál
MacUser magazin, 1989
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

norbert
2007. december 10. 23:24
649 euro a franciaknal a kartyafuggetlen, a nemeteknel volt 1000 euro, ami mar nincs is :D
a macira is van "minden" szoftver, max windows-t kell rajta bootolni :D:D
Hooshee
2007. december 10. 17:34
Ez a cikk minimum pongyola.

Pl mit keres benne az a mondat hogy az iphone mindent tud, amit ma kell? Mert pl 3G nincs benne, és az egy ilyen kategóriájú (és főleg árú) készüléknél alapkövetelmény szerintem. Főleg, hogy keményen hangsúlyozzák az internetes képességeit, aztán a mobil szélessáv korában kapsz hozzá Edget... remek.

A billentyűzár beszélgetés közben egyfelől szinte minden mobilon elérhető, másrészt itt nem extra, hanem szükséges rossz, mivel az érintőképernyőt az arcodhoz tartva össze vissza nyomkodnál mindent.

Ja, és 1000 euroért nem hasonló, készüléket kapsz, hanem mondjuk feléért, de max kétharmadáért sokkal komolyabb tudásúakat, minden nagy gyártó kínálatában.

Egy Mac és egy PC azonos minőségű alkatrészek esetén azért 25 % körüli árdifit mutatnak, amit én elég jelentősnek neveznék (főleg, hogy az abszolút összeg 6 számjegy körül van).

Az előforduló helyzetek kezelésének felmerülése is érdekes. Hiszen pont a Mac az, amire:

nem adnak ki midnen szoftvert
nincs mindenhez driver
totálisan meg van kötve a kezed a hardver tekintetében.

Nyilván ez utóbbinak köszönhető a stabilitása is: ahogy a konzoloknál, itt is egy összeválogatott hardverre kell kihegyezni mindent, nem kell támogatást biztosítani midenféle platformhoz, mint pl a Windowsnak.

Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását