2024. április 29. - Péter

A „királynő” legendája

16 éve ezen a napon hunyt el Freddie Mercury, a Queen énekese 45 éves korában. AIDS-ből származó szövődmények okozták halálát. A hír azért is sokkolta a világot, mert az előtte már zajló találgatások ellenére az énekes csak egy nappal halála előtt hozta n
2007. november 24. szombat 20:18 - Pálfi Rita

Goodbye everybody - I've got to go
Gotta leave you all behind and face the truth


1991-ben óriási szenzációnak minősült az a szomorú tény, hogy egy világhírű rocksztár az AIDS áldozata lett. Sokan azt állítják, hogy Mercury tragikus sorsa elősegítette, hogy a téma kinője tabu kabátját, és a szükséges nyíltsággal beszéljenek róla a médiában.

I am immortal, I have inside me blood of kings
I have no rival, No man can be my equal


„Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek!” mondta egyszer Freddie Mercury. 16 év elteltével már túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az énekes vágya teljesült. Ma a Queen munkássága a könnyűzene kedvelőinek ugyanannyira megkerülhetetlen és újra-újra elővett alap, mint mondjuk Shakespeare az irodalomban.

The show must go on
Empty spaces - what are we living for
Abandoned places - I guess we know the score
On and on, does anybody know what we are looking for...
Another hero, another mindless crime
Behind the curtain, in the pantomime
Hold the line, does anybody want to take it anymore
The show must go on,
The show must go on
Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking
But my smile still stays on.
Whatever happens, I'll leave it all to chance
Another heartache, another failed romance
On and on, does anybody know what we are living for?

Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen.

Freddie Mercury, 1991. november 23-án
Pedig nem volt ez mindig ennyire egyértelmű. A kritikusok - akik ma már nem mernék vitatni a Queen érdemeit - kortársként még rendszeresen élesítették (szó)karmaikat a zenekaron. Hol az volt a baj nekik, hogy túl sokat reklámozzák a Queent, hol egy botrányos klip miatt fanyalogtak. Állandó téma volt Freddie származása és nemi identitása is (zanzibári és biszexuális).

Az egyetlen pont, ahol mindenki elismerte a Queen különlegességét az az élőben nyújtott teljesítményük volt. Mai napig a zenerajongók a világ egyik legjobb koncerteseményének minősítik az 1985-ös Bob Geldof által összetrombitált koncertsorozaton, a Live Aid-en a mini-Queen koncertet.(Hat számot játszottak: Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Hammer to Fall, Crazy Little Thing Called Love, We Will Rock You,We Are the Champions)

Viszont ma már a zenekritikusok szerint is meghatározó fejezet a „királynő”, része a zenetörténelemnek, és nemcsak a koncertjeik miatt.

Here we are, born to be kings
We're the princes of the universe


Lehetetlenség lenne összeszedni, hogy mitől különleges és felejthetetlen a zenéjük. Egy szinte mindenhol említett példa a sok közül Mercury opera iránti szerete, ami megjelent lépten nyomon a dalaikban. Gondoljunk csak az Innuendo-ra vagy a Bohemian Rhapsody-ra vagy akár a Montserrat Caballe-lal közösen készített Barcelonára. A Queen volt az a mindig megújuló, mindig változó stílusú zenekar, amelynél nem menedzseri parancsra történő imidzsváltást érzékelhet az ember két lemez között. A legújabb lemezeiket általában hidegen, meglepetten is fogadták a rajongók, néha annyira nagyra sikerült a stílusváltás.


Nekem pont ez a bátorság volt példaértékű bennük, hogy sohasem olyan albumot csináltak, amilyet vártak tőlük, hanem olyat, amilyet szerettek volna, ettől lett különleges a zenéjük, ettől a zenei önfejűségtől vannak olyan számaik is, amik számomra hallgathatatlanok, de ez remekműveket is eredményezett.

Úttörők voltak és - bár rengeteg más zenekarra voltak hatással – valamennyire le is zárták maguk mögött ezt az utat. A tökélyre fejlesztették a stadion-rockként emlegetett stílust, Freddie karizmatikus személyisége, a rendszeres közönségénekeltetés felejthetetlen koncerteket eredményezett.

We watch the shows - we watch the stars, On videos for hours and hours
We hardly need to use our ears, How music changes through the years


Klipjeik akkoriban még szokatlan módon rendkívül hangsúlyosak, kidolgozottak (legalábbis ötlet és képiség szintjén) voltak. Sokan azt állítják, hogy a mai értelemben vett első videoklipnek a Queen Bohemian Rhapsody-ját vesszük. A legviccesebbért meg az I want break free című dalukkal indulhatnának egy képzeletbeli versenyen.

A Queen az a zenekar, amelynek bármilyen hangulatod van, lesz egy olyan dala, amire éppen szükséged van, a romantikustól, a melankolikusig a bulizós, pörgösebb dalokon át szinte minden megtalálható a repertoárjukban. Mindehhez társul Mercury első pillanattól fogva bárkitől megkülönböztethető hangja és a profi zenei összjáték a csapattól. A Queen zenéjéből valami olyan erő és emberség árad, amit nagyon nehéz manapság a könnyűzenében tetten érni.

There's no time for us, There's no place for us
What is this thing that builds our dreams, yet slips away from us


Nem csak a Queen-rajongók nem húzzák el a fülüket fintorogva, ha felhangzanak olyan dalok, mint a We will rock you, a Don’t stop me now vagy akár a Kind of Magic. Sőt a világon az egyik legnépszerűbb temetési zene a The show must go on című száma az együttesnek.

Zenéjük nem csak a közönség szívében maradt meg, de komoly hatással volt több stílus nagy előadóira is. Emlékezetes, hogy Axl Rose, az 1986-os budapesti Queen koncertre és ezzel Freddie Mercuryra emlékezve énekelte el a Tavaszi szél vizet áraszt cimű dalt a magyar fővárosban. Kurt Cobain a Nirvana énekese búcsúlevelében* épp Freddie Mercuryt hozta fel példának, azt a képességét, ahogy felkavarta a közönségét és élvezte a rájuk gyakorolt hatását.

*„Például amikor a színpadon vagyunk, a fények kialszanak és elkezdődik a tömeg mániákus örvénylése, ez nem hat már úgy rám, ahogy Freddie Mercury-ra hatott, aki szeretni tűnt és elmerülni a tömeg szeretetében és csodálatában, amit én abszolút csodálok és irigylek.

16 éve halott Freddie Mercury, de emlékezetünkben zenésztársainak és zenéjének köszönhetően halhatatlan.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. június 19. 15:22
Kedves Sanda-Bandzsa Tibike!
Megkérünk, hogy a jövőben lennél szíves inkább A JÓ ÉDES ANYUKÁD ALTESTÉT tele spam-elni ! Köszönjük.
...
2008. június 19. 15:21

Kedves Sanda-Bandzsa Tibike!
Megkérünk, hogy a jövőben lennél szíves inkább A JÓ ÉDES ANYUKÁT ALTESTÉT tele spam-elni ! Köszönjük.
sandrativadar
2008. június 19. 11:01
QueenFan
Freddie Mercury-ról készült honlap, mindennel, amit csak tudni, nézni, hallgatni és hallani lehet a világ egyik leghíresebb és felejthetetlen művészéről. Azoknak ajánlom, akik rajongók, vagy akikből az lehetne:)

http://queenfan.gportal.hu/
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását