A transz-zsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek, amelyek a telítetlen zsírsavakból keletkeznek. A hidrogénezés célja, hogy az olajok bizonyos tulajdonságait megváltoztassák, ezáltal a zsiradék hasonló lesz az állati zsírokhoz, például szobahőmérsékleten szilárd marad, kevésbé hajlamos az avasodásra és hosszabb az eltarthatósági ideje.
Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet összeállítása szerint tudományos vizsgálatok mutatnak rá arra, hogy napi öt gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A transz-zsírsavak károsabbak az egészségre az állati eredetű zsírokban található telített zsírsavaknál is, mert nemcsak megnövelik a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, hanem csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet.
Cselényi Tibor a McDonald's minőségbiztosítási vezetője elmondta: az új olajkeverék több mint 10 éves fejlesztési munka eredménye. A zsiradék magas olajsavtartalmú repcemag-olajból és magas olajsavtartalmú napraforgóolajból készül. Az olajkeverékben a transz-zsírsav tartalom maximum két százalék, miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12 százalékot.
Hozzátette: a magyarországi éttermekkel párhuzamosan Európa szerte átállnak a jelenlegi olajkeverékre.
Henter Izabella dietetikus szerint a fogyasztók, vásárlók tudatosságát kellene erősíteni. A gyorsétterem-lánc kezdeményezése ebben segítséget nyújthat, hiszen feltüntetik az ételek kalóriaértékét, fehérje-, szénhidrát és sótartalmát, továbbá az Irányadó Napi Beviteli Értéket.
A táblázatból nem csak a menü tápanyagtartalma derül ki, hanem az is, hogy ez a mennyiség mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek. Nincs "rossz" étel, mindent lehet enni, de módjával.
A zsírsavtartalmakra Magyarországon jelenleg nincs szabályozás, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) maximum 3 százalékos transz- és 23 százalékos telített zsírsav tartalmat ajánl.
A hétvégén a nyilvánosság is felteheti kérdéseit a gyorsétterem-láncnak, ugyanis nyílt napokat tartanak az éttermekben. Az érdeklődők utánajárhatnak mit jelent a tavaly bevezetett fogyasztói tájékoztató rendszer, de érdeklődhetnek a transz-zsírsav fejlesztésről, vagy megtudhatják miben gyűjtik az olajat, amelyet biodízel gyártásra ad tovább az étterem-lánc. Bepillanthatnak továbbá a konyhába és az üzemeltetési térbe is.