2024. május 3. - Tímea, Irma

Globális betegség

Laura Bush az amerikai elnök felesége videoüzenetben köszöntötte a több mint 30 ország betegszervezeteinek képviselőit, akik szombaton kezdték meg kétnapos konferenciájukat Budapesten, a Le Meridien Hotelben.
2007. szeptember 29. szombat 20:52 - Hírextra

Laura Bush gratulált a jelenlévőknek, hogy őket választotta szervezetük a világtalálkozón való képviseletre, majd hangsúlyozta: az ő erőfeszítéseiknek köszönhető, hogy nők milliói élhetnek tovább. Fontos, hogy ne legyen szégyen a rákról beszélni, ezért is nagy dolog, hogy együtt vannak - tette hozzá az amerikai elnök felesége.

Az Egy megtartott ígéret elnevezésű világtalálkozót Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövetasszonyának Susan G. Komen for the Cure nevű alapítványa szervezi. Az eseményre öt kontinens szakemberei érkeztek azzal a céllal, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és munkamódszereiket. A megnyitón megjelent Nancy Goodman Brinker és Dobrev Klára a miniszterelnök felesége, az Egészség Hídja Összefogás fővédnöke is.

Magyarországot Gyenei Melinda a Rákbetegek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, Körtvélyes Éva az Egészség Hídja Összefogás elnöke, Somogyi Gyöngyi A rák ellen, az emberért, a holnapért Társadalmi Alapítvány dietetikus munkatársa és Strommer Szilvia a Magyar Rákellenes Liga Önkéntes Szolgálatának vezetője képviseli.

"Nagyon hasznos, hogy megtudhatjuk más országok miként oldják meg feladataikat, én örömmel és érdeklődéssel várom a konferenciát. Úgy tudom Amerikában az embereknek természetesebb, hogy valamilyen területen önkéntes feladatot végezzenek, kíváncsi vagyok arra, hogy más európai országok, amelyeknek kultúrája a miénkhez hasonló, milyen módszerekkel hívja, keresi és tartja meg az önkénteseket" - mondta az MTI-nek Strommer Szilvia.

A világon évente több mint egymillió nőnél állapítanak meg emlőrákot, és mintegy 400 ezren halnak meg ebben a betegségben. Évente hétmillió ember hal meg rákban, többen mint AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együtt.

A Susan G. Komen for the Cure Alapítvány szerint az elkövetkező években valóságos "rák cunami" várható. Jóslataik alapján 2030-ig a diagnosztizált rákbetegek száma évente 27 millióra emelkedik, és 17 millió ember halálát okozza.

A globális betegség globális összefogást kíván, ennek első lépése a hétvégén Budapesten tartott találkozó. Az eddig csak Amerikában tevékenykedő alapítvány azt tervezi, hogy 10 országban mellrákprogramot indít, azzal a céllal, hogy más országok átvegyék azokat a gyakorlatokat, amelyek a Susan G. Komen for the Cure-t a világ legnagyobb emlőrák ellen küzdő szervezetévé tette. A 25 éve létrehozott alapítvány eddig egymillió dollárt (több mint 176 milliárd forintot) költött a mellrák elleni küzdelemre - hangzott el a szombati konferencián.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását