2024. május 3. - Tímea, Irma

Martonyi: ügynök vagy nem ügynök?

Kende Péter szerint Martonyi János volt külügyminiszter Marosvásárhelyi fedőnéven III/2-es informátorként írt jelentéseket külföldi útjairól. Martonyi János határozottan cáfolta, hogy informátorként dolgozott volna. Az ellentmondásokat azóta az ÉS című he
2007. április 26. csütörtök 22:53 - Hírextra
A felmerülő "kétségeket" megfogalmazó riport, amit Kende Péter jegyez, felidézi a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökének Orbán Viktor tavalyi évértékelő beszéde előtt elmondott szavait. Martonyi akkor - az ÉS idézete szerint - azt mondta, hogy "az igazi kérdés (...) az, hogy ki hisz még a magyar kormánynak, hol van, hova lett a szavahihetőségünk, hitelünk". A szavahihetőséget és a hitelt számon kérő mondatok kapcsán a cikk emlékeztet arra, hogy a Medgyessy-kormány első évében, a D-209-es botrányt követően felállított Mécs-bizottság Martonyi Jánost is "érintettnek találta".

A szerző felidézi, hogy az Orbán-kormány volt külügyminisztere akkor kiadott közleményében azt írta, hogy "az állítólag érintett személyek nevének kiszivárogtatása elfogadhatatlan és jogellenes... Ismételten leszögezem, hogy beszervezési nyilatkozatot nem írtam alá, jelentést nem adtam, ellenszolgáltatásban nem részesültem". Ehhez azonban Kende Péter hozzáteszi, hogy a hitelesség "azt is megkívánja, hogy Martonyi szavait összevessük a saját állambiztonsági dossziéjában található dokumentumokkal".

A Martonyi János állambiztonsági dossziéjára tett utalást egy lábjegyzetben pontosítja a cikk, jelezve, mit tekintenek a továbbiakban a kérdéses dossziénak. A lábjegyzet ezt a dossziét egy "1970. április 16-án megnyitott és 1986. október 15-én lezárt" Ügydossziéval azonosítja, amelynek "M fedőlapján +Magasdi+ fedőnév szerepel, száma: H-50354... a dosszié +Marosvásárhelyi+ fn. informátor 1968 januárja és decembere közötti hálózati jelentéseit és operatív tisztjének, dr. Jójárt István r. szds. értékelő jelentéseit tartalmazza, ötven számozott oldalon".

A cikk végén az ÉS szerkesztősége keretes anyagban számol be arról, hogy a cikk elkészülte után Kende Péter "személyes találkozót kért Martonyi Jánostól a +Magasdi-Marosvásárhelyi+ dossziéban található iratok miatt". Mint írják, az április 16-án lezajlott beszélgetést a szerző magnószalagon rögzítette, majd letétbe helyezte az ÉS szerkesztőségében. A keretes anyag állítása szerint "Dr. Martonyi János előtt ismeretesek voltak a fedőnevek és - a magnófelvétel tanúsága szerint - elismerte, hogy a személye azonos az +úti jelentések+ készítőjével. Elmondta, hogy külföldi utazásairól +felsőbb utasításra+ készítette a beszámolókat, és azokat rendőröknek adta át. Mai véleménye szerint e nélkül nem utazhatott volna."

Az ÉS cikke néhány, a dossziéban található úti beszámolót részletesebben is ismertet. Az első közülük egy 1965-ös nyugat-európai autóstoppos turistaútról szól, aminek keretében az akkor húszéves egyetemista, "Marosvásárhelyi" részt vett Strasbourgban a "Free Europe Summer Session" rendezvényén. Egy másik beszámoló az 1967-es moszkvai útról szól, amelyen egy turistacsoporttal járt. A következő említett út egy 1968-as nyári turistaút, amely a City of London College nyári egyetemének egyik kurzusára vezetett. Ez utóbbira a dosszié tanúsága szerint Jójárt százados az indulás előtt kétszer is felkészítette az informátort. Mint fogalmaz: "a találkozón az informátort jóváhagyott terv alapján és a III/I. +hírszerzés+ Csoportfőnökség hírigénye alapján feladatára és magatartására oktattam ki (...) Megállapítottam, hogy az inf. érti a feladatait és a meghatározott magatartási vonalát".

A cikk beszámol arról is, hogy "Marosvásárhelyi" és Jójárt István 1969. április 5-én "váltanak búcsúcsókot". Idézi az operatív tisztnek a találkozóról szóló jelentését, amelyben az áll: "közöltem vele, hogy mivel Budapesten dolgozik, be fogok mutatni egy bpesti kollégát, akivel a jövőben a kapcsolatot fogja tartani (...) Nem ellenezte az átadását, sőt örült, hogy Bpestre költözése miatt nem fog a kapcsolata velünk megszakadni."

Az ÉS cikke ezt követően felteszi a kérdést: "honnét tudhatjuk, hogy +Marosvásárhelyi+ azonos Martonyi exkülügyminiszterrel?" A válasz erre az, hogy mindez a "hivatalos életrajz és a jelentések egybevetéséből" derül ki. Mint a cikkben olvasható: "+Marosvásárhelyi+ első, 1964-65-ről szóló jelentései egy szegedi egyetemista külföldi tapasztalatairól szólnak - Martonyi 1962 és 1966 között járt a szegedi jogi karra. Az operatív tiszt feljegyzése szerint +Marosvásárhelyit+ az ügyvédi kamara engedné el fizetés nélküli szabadságra 1968-ban - amikor Martonyi Szegeden ügyvédjelölt. Marosvásárhelyi 1968-ban részletes jelentést ír a City of London College nyári nemzetközi kereskedelmi jogi tanfolyamáról - Martonyi önéletrajzában jelzi, hogy nemzetközi kereskedelmi jogi tanfolyamot végzett a City of London College-ben.

Jójárt István 1968 szeptemberében jelenti, hogy informátora október elsejétől Budapestre költözik, s a MASPED jogi osztályán fog dolgozni, jogi előadóként - Martonyi János ezt írja önéletrajzában: 1968-1979 jogügyi előadó, jogtanácsos, osztályvezető jogtanácsos, MASPED." Az ÉS szerkesztősége a cikk végén azt is megjegyzi: Kende Péter és Martonyi János találkozóján Martonyi János leszögezte, hogy "amennyiben olyan állítások jelennek meg, amelyeket nem tud elfogadni, az hosszú jogvitát eredményezhet".

Kende Péter egy úgynevezett munkadossziéban talált adatok alapján állítja, hogy Martonyi János informátorként dolgozott az 1960-as években. Az újságíró hozzátette: egy április 16-án készített interjúban az Orbán-kormány külügyminisztere elismerte neki, hogy a Marosvásárhelyi nevű informátor valóban ő volt, és azok az adatok, amelyek a dossziéban szerepelnek, tőle származnak, róla szólnak.

"Az én bizonyítékaim szerint a Marosvásárhelyi fedőnevű informátor nem lehet más, mint Martonyi János" - mondta Kende Péter. Az Állambiztonsági Levéltárban őrzött munkadossziéban talált adatok alapján az újságíró azt állítja, hogy Martonyi János informátorként dolgozott az 1960-as években. A dossziéban 3-4 jelentés szerepel, valamint több feljegyzés a tartótiszttől - tette hozzá. A jelentések alapján négy bizonyítéka van arra, hogy Martonyi János - fedőnéven - jelentéseket írt külföldi útjairól, egyebek között londoni és moszkvai útja után: a Marosvásárhelyi-jelentésekben szereplő adatok megegyeznek Martonyi János életrajzi adataival - mondta Kende Péter.

Az újságíró kiemelte: egy interjúban, amelyet április 16-án készített vele, az Orbán-kormány külügyminisztere elismerte, hogy a Marosvásárhelyi nevű informátor valóban ő volt, és azok az adatok, amelyek a dossziéban szerepelnek, tőle származnak, vagy róla szólnak.

Martonyi János az MTI-nek nyilatkozva leszögezte: hálózati személy soha nem volt, hálózati tevékenységet nem végzett, ilyen tevékenység vállalására vonatkozó nyilatkozatot sem szóban, sem írásban soha nem tett, az állambiztonsági szervekkel nem működött együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását