2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Idén a legtöbb csődeljárás az önkormányzatoknál

A helyi önkormányzatok 1996 óta, amióta a törvény erre lehetőséget ad, összesen negyvenegy esetben folytattak le csődeljárást, azaz adósságrendezési eljárást; 2010-ben eddig kilenc ügy kezdődött el - éves szinten az eddigi legtöbb.
2010. november 9. kedd 07:29 - HírExtra
A jogszabály, illetve az eljárás célja a helyhatóságok fizetőképességének, pénzügyi egyensúlyának mielőbbi helyreállítása. Egy önkormányzat (Bakonszeg) esetében már három, két önkormányzatnál (Bátorliget, Nágocs) pedig két alkalommal indult ilyen eljárás az elmúlt években.

Az idén indult eljárásokból nyolc folyamatban van: Nick, Tiszaderzs, Neszmély, Sáta, Nemesvid, Jásztelek, Magyardombegyház és Somoskőújfalu esetében, míg Szigetvár adósságrendezése november elején befejeződött, a település megállapodott hitelezőivel.

Mindezt a Napi Gazdaság írta a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján. A lap szerint a tizennégy év alatt elindult negyvenegy adósságrendezési eljárás továbbra is kis számot jelent ahhoz képest, hogy a törvény megalkotásakor tömeges csődöket vártak a szakemberek. A tapasztalatok szerint azonban az önkormányzatok nem élnek a pontosan szabályozott adósságrendezés lehetőségével, inkább más megoldást keresnek.

Jellemzően olyan kis falvak és községek indítanak ilyen eljárást, amelyeknek kevesebb bevételi forrásuk és pénzügyi lehetőségük van költségvetésük egyensúlyban tartására, mint a nagyobb településeknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

farkaska
2010. november 9. 13:24
Pont erre volt szükségünk éljen!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását