2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Budapest, te csodás! - videóval

Mai ünnepeltünk ezen a napon lett 135 éves. Még mindig él és virul, bár lakói néha nem így gondolják. Igen, Budapestről van szó. 1873-ban erre a napra esett Buda, Pest és Óbuda egyesítése. Ez alkalomból kettős dalválasztásunk is kicsit rendhagyóra sikered
2008. november 17. hétfő 19:32 - paulson
„S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”
(Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van ujra)

Budapestet tekintve ezen sorok írója mindig reménytelenül elfogult marad, hiszen ide született, itt él, és szíve szerint maradna is itt örökre. Ráadásul valljuk be, hogy minél jobban ismerjük az adott témát, annál könnyebb túlzott pátosszal, vagy éppenséggel a ló „negatív” oldalára esve, túl kritikus hangnemben nyilatkozni róla.

Változatos főváros, számtalan arccal, melyből ki-ki kedvére válogathat. Idegenvezetőként és baráti szívességből szinte kivétel nélkül meglepett külföldieket kalauzoltam, akik állították: „nem gondoltuk, hogy ennyire szép és jó város”. A dolgos hétköznapokon meg dugókról, morcos emberekről és „élhetetlenségről” hallok. Viszont a szülinaposokat nem illik szidni, úgyhogy mi most inkább Budapest érdemeit nézzük.









„Emlékeink szétesnek, mint a régi szövetek...
Össze tudod-e rakni még a Margitszigetet?”
(Márai Sándor: Halotti beszéd)

Hőforrásaival, barlangjaival, kiváló természeti adottságaival mindenféle emberi tevékenység és kulturális értékek nélkül is vonzó turistahelyszín, vagy lakhely lehetne. Azonban ezekből sincs hiány, a város világörökséghez tartozó részei jó példák erre: a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete, és a Duna-parti látkép (panoráma a Margit-hídról). Ez utóbbit szeretnék kiterjeszteni a Margitszigetre is. De nem kell ahhoz a nagy, számtalan turistát vonzó látványosságokra gondolni, hogy szeressük lakhelyünket.

Budapest számos utcája rejteget apró csodákat. Csak fel kell fedezni, kicsit a jót keresni a morgolódás helyett. Mindenkit érhetnek meglepetések. Második dalunkat egy alkalmi idegenvezetőtől választottuk, ő mutatja be nekünk a szülinapost.







Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását