2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mit esznek a bajnokok?

Az olimpiai bajnokok különleges reggelit kapnak győzelmük másnapján, Pekingben például strucctojásból készült rántottát - derül ki egy szakácskönyvből, amelynek megjelentetését a pekingi olimpia kezdetéhez időzítette a kiadó.
2008. július 31. csütörtök 17:05 - Hírextra
Az Ötkarikás szakácskönyv szerzője W. Csoma Éva, aki annyit mondott magáról az MTI tudósítójának, hogy nyomdaipari vállalata van, újságíró, háziasszony és édesanya. Valamikor sportolt is, innen a vonzalom e téma iránt.

A tatabányai Sportmix Kft. által gondozott kötetet Fábián László olimpiai bajnok öttusázó mutatta be éttermében, több világhírű sportoló részvételével. A kötetben 30 olimpikon vall rövid interjú keretében étkezési szokásairól, a gasztronómiához fűződő viszonyáról. Az interjúk mellett kedvenc ételük és annak receptje is olvasható.

Ezekből kiderül, hogy teljesen mást kedvelnek a hatvanas-hetvenes évek sportolói és mást a mai világlátott fiatalok. A tájékoztatón ízelítőt kaphattak a jelenlévők Igaly Diána sportlövő olimpiai bajnok kedvencéből, a sajtos húsból, Kiss Balázs kalapácsvető olimpikon tonhalas krémmel töltött avokádójából és Fábián László olajos-magvas, fűszeres sült juhsajtjából.

A sportolók között is akad édesszájú: Dömötör Zoltán, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökének nem véletlenül hallgat a Süti becenévre - de nemcsak a süteményeket kedveli, hanem a madártejet is.

Néhány évtizeddel ezelőtt az volt a szokás bizonyos sportágakban, hogy jó sok rántott húst kell enni; ma már a táplálkozástudomány eszköz a minél jobb teljesítmény érdekében.

Ugyanakkor a sportolók is emberek, akik jórésze "civilként" a legegyszerűbb, leghagyományosabb magyaros fogásokat kedveli, a rakott káposztától a mákos gubáig vagy a sült kacsamellig.
A könyv bepillantást enged a tatai edzőtábor konyhai titkaiba is.

A szerző megemlít egy érdekes hagyományt, miszerint az olimpiai bajnokok győzelmük másnapján különleges reggeliben részesülnek. Pekingben strucctojásból készült rántottával kell megbirkózniuk az érmeseknek. A tatai edzőtábor kínálatában a felkészülés alatt már a struccból készült ételek is megtalálhatók voltak. Ennek jegyében idézi a könyv a szezámmagos strucc receptjét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását