2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Grillezés biztonságban

A nyár a szabadba történő étkezések, a grillezések szezonja, amely akkor lehet igazán kellemes élmény, ha az étkezés után sem jelentkeznek egészségügyi panaszok, ezért a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben tudatta a megszívlelendő fortélyoka
2008. június 28. szombat 15:30 - Hírextra
Az étkezésre való felkészülés a bevásárlással kezdődik. Érdemes jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst választani, amelyet nem kell túl vastagra szelni, így a szeletek nem csak alaposan átsülnek, hanem még azonosi dő alatt is készülnek el.

Ajánlott a nyers alapanyagokat elkülönítve tárolni és az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket használni. A nyers tojást tartalmazó élelmiszerek, mint a majonéz vagy a tiramisu készítése kerülendő.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerint érdemes az előkészítő műveleteket például a salátamosást, szeletelést, öntetkészítést a konyhában elvégezni és nem a szabadban.

Nagyon fontos, ha már elkezdődött az alapanyagok grillezése, akkor azt be kell fejezni. Félig kész alapanyagot ne tegyen el senki későbbre.

A készételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni. A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb érdemes lehűteni, mert már az egy órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás is veszélyes lehet.

A megmaradt készétel felhasználása előtt nem elég csak megmelegíteni, hanem fel kell
forrósítani.

A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyös a hússzeletek függőleges felfüggesztése a grillrács fölé, ezáltal megakadályozható, hogy a hús a rácshoz ragadjon. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst alumíniumtálcára ajánlott tenni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.

A MÉBiH javaslata szerint jobb kerülni az erősen sózott húsok grillezését, ha ez nem lehetséges, akkor fokozottan ügyelni kell a szenesedés megelőzésére.

A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, és a hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos.

A szabadban történő főzésről további információk a www.mebih.gov.hu című honlapon találhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását