2024. március 19. - József, Bánk

Hadjárat a fölös kalóriák ellen

New York egészségügyi hatóságai május elején a tettek mezejére léptek a gyorsétkeztető vendéglőláncok kínálta táplálék fölös kalóriái ellen: több éttermet is figyelmeztettek arra, hogy tüntessék fel az általuk felszolgált fogások kalóriatartalmát, ellenke
2008. május 13. kedd 20:27 - Hírextra

Az érintett létesítmények valamennyien olyan ismert fast food - gyorsétkeztető - láncolatokhoz tartoznak, mint amilyen a McDonald,s, a Popeye,s vagy a Dunkin, Donuts.

A metropolisz egészségügyi hatóságai több mint 2000 étterem - a város valamennyi vendéglőjének mintegy 10 százaléka - számára kívánják kötelezővé tenni a kalória feltüntetését: az olyan hálózatokról van szó, amelyeknek országosan több mint 15 egységük működik. A tavaly bejelentett kötelezettség felfüggesztése érdekében azonban több érintett cég, így a McDonald,s és a Dunkin,Donuts kezdeményezésére a Vendéglősök Szövetsége a bírósághoz fordult.

Az április 29-i tárgyaláson a bíróság elutasította a keresetet, de egyben haladékot is adott: csak július 18-tól büntethető az érintett gyorsétkezőhelyeken a kalóriatitkolás. Így egyelőre a figyelmeztetések nem járnak anyagi következményekkel.

A New York-i egészségügyi illetékesek azért indítottak harcot a kalóriák jelzéséért, mert 2004-ben New York lakosságának már 21,7 százaléka, több mint 1,5 millió személy volt túlsúlyos, ez 70 százalékkal több, mint 10 évvel korábban.

2007-ben a nagy gyorsétkeztető láncok biztosították a város éttermeiben felszolgált fogások 30 százalékát. A szakértők szerint az ezekben a "fast food" létesítményekben a fogások átlagos kalóriatartalma legalább 300 kalóriával felülmúlta az orvosok által ajánlott 750 kalóriát.

Az áprilisi bírósági tárgyaláson az egyik ügyvéd megjegyezte, hogy a a városi hatóság igazán eltekinthetne a kalóriajelzés megkövetelésétől, hiszen "egy csomaggal több vagy kevesebb sültkrumpli igazán nem számít".

"Uram, igenis számít, sőt éppen naponta néhány kalórián múlik az egész" - válaszolt a város képviselője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását