2024. április 27. - Zita

Ezrek kóstolták a halászlevet

Több ezren látogattak el szombaton a csegei Tisza-partra, az I. Tiszacsegei Halászlé Fesztiválra. Az igazán merészek még a korhely változatot is megkóstolhatták: ez kifejezetten savanykás ízű változatot jelent.
2008. június 29. vasárnap 07:37 - Hírextra
Nagy Sándor, a csegei halászcsárda tulajdonosa a helyszínen az MTI munkatársának elmondta: hagyományteremtő céllal, a helyi önkormányzat támogatásával rendezték meg a fesztivált, amelynek célja a méltán híres tiszacsegei halászlé ázsiójának növelése, szélesebb körű megismertetése.

Az ott főzött halászlé már most is híres: a hazai vendégek mellett visszatérő fogyasztói vannak Hollandiából, Németországból és Ausztriából is.

Szalai János, a Csegecsárda vezetője a receptúráról annyit mondott el, hogy minden nap friss tiszai halból készül a híres lé, amelyhez vegyes halakat, illetve Kalocsa környékéről származó házi piros paprikát használnak.

Különlegességük a korhely halászlé, ami a hagyományoshoz képest tejföl, mustár, citrom, babérlevél hozzáadásával készül.

Az I. Tiszacsegei Halászlé Fesztiválon délutánig kétezer adag halászlé fogyott, de - erősítette meg Nagy Sándor - annyit főznek, amennyire szükség van, vagyis még az éjszakai koncert hallgatói is megkóstolhatják a finom hallevet.

A legkisebb bogrács 100 literes, a legnagyobb üst 170 literes volt amelyben szombaton készült a Tisza-parti ínyencfogás. A nagy mennyiség miatt az alaplevet most is vegyes halból főzték, betétként azonban ezúttal az erősebb húsú harcsát tették bele a szombaton fél áron, 600 forintért kínált halászlébe.

A szervezők - eltérően más hasonló hazai rendezvényektől - azért nem halászlé-főző versenyt hirdettek, mert a nagyhírű csegei specialitást akarták bemutatni azzal az ígérettel, hogy bármikor jár a vendég a Csegecsárdában, ott ugyanazt a minőséget, ízt kapja, mint amivel megismerkedett a tiszacsegei halászlé fesztiválon.

Nagy Sándor az MTI-nek elmondta: a fesztivállal településükre is fel kívánták hívni a figyelmet, ahol a megejtő szépségű Tisza-part mellett különleges hatású termálvíz, az országban egyedülálló kerékmeghajtású komp és mini állatpark is várja a látogatókat.

A gasztronómiai parádét egész napos kulturális és sportprogramok, versenyek egészítették ki. Mások mellett a közönség elé lépett a Csillag Születik című tehetségkutató műsor debreceni illetőségű második helyezettje, a népi énekes Bíró Gergő, volt lovas- és hőlégballon-bemutató, valamint íjász show, este pedig az Abrakazabra együttes koncertje, illetve hajnalig tartó diszkó zárja az I. Tiszacsegei Halászlé Fesztivált.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását