2023. január 30. - Martina, Gerda

Az vagy, amit eszel

A gyermekkori táplálkozás és az intelligencia összefüggésbe hozhatók egymással. A kapcsolat független az iskolában eltöltött évektől – állítja egy tanulmány.
2008. július 13. vasárnap 17:30 - Hírextra
Korábbi kutatások arra utaltak, hogy a kora gyermekkori hiányos táplálkozás kapcsolatban van a felnőttkori gyengébb képességekkel. A szerzők szerint a táplálkozás és a korai intellektuális ingergazdagság egyaránt fontos meghatározó tényezői a felnőttkori szellemi képességeknek.

A két faktor közötti összefüggés tesztelésére az atlantai Emory Egyetem munkatársa, Aryeh D. Stein által vezetett csoport guatemalai gyermekek adatait dolgozta fel, akik kísérletképpen 1969 és 1977 között kukoricakeményítő tartalmú italt (atole) kaptak. Felnőttként a gyerekek egy része 2002 és 2004 között intelligencia-teszteken és egyéni elbeszélgetéseken vett részt. A vizsgált személyek átlagéletkora 32 év volt.

Az eredmények szerint azok, akik atolét kaptak 2 éves korukig, általában jobban teljesítettek az értelmező olvasást igénylő feladatoknál és a kognitív képességeket mérő teszteken. Az egyéb faktorok (iskolában eltöltött évek száma) rögzítése után a kapcsolat még mindig statisztikailag szignifikáns maradt.

Ráadásul a szerzők úgy találták, hogy összefüggés van az iskolában eltöltött évek száma és a táplálékkiegészítés között. „Akik atolét fogyasztottak, átlagban 0,4 évvel többet jártak iskolába. A nők esetében ez az arány még magasabb, 1,2 év.” Ez azt is jelentheti, hogy az iskolában eltöltött hosszabb idő közrejátszik a további képességfejlődésben.

A szerzők következtetése szerint az adatok további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy megfelelő táplálkozást és iskolázottságot kell biztosítani a gyermekek számára a korai életszakaszban.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását