2024. március 19. - József, Bánk

A vörösbor jóság

A vörösbor egyik összetevője kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstől. Javítja a szív állapotát, erősíti a csontokat, megelőzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgál
2008. július 7. hétfő 11:45 - Hírextra
A reszveratrol nevű anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szőlőben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben.

Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok. Emellé adagolták az egyik csoportnak kis, a másiknak nagy adagban a reszveratrolt, a kontrollcsoportba sorolt rágcsálók pedig nem kaptak étrendkiegészítőt.

A legtöbb egér nem élt tovább a hatóanyagtól, de sokkal egészségesebbek voltak, mint kortársaik - közölték a Harvard Egyetem kutatói a Cell Metabolism című szaklapban.

Az egerek szív- és érrendszerének állapota javult, vérükben a koleszterin szintje csökkent, és úgy tűnik, a szívben lévő gyulladást is mérsékelte - közölte Rafael de Cabo, az Egyesült Államok Nemzeti Öregedéskutató Intézetének munkatársa.

A kísérleti állatok csontjai is erősödtek, ritkábban alakult ki hályog a szemükön, egyensúlyérzékelésük és motoros koordinációjuk is javult a kutatók szerint.

A reszveratrolt kapott rágcsálóknak aktív volt a SIRT1 elnevezésű génje, hasonlóan az alacsony kalóriabevitelen tartott, koplaltatott egerekhez. Erről a génről korábban azt mutatták ki, hogy néhány állatfaj esetében az élettartam meghosszabbodásával van összefüggésben.

Más kutatások is igazolták már a reszveratrol előnyös hatásait. Az Ulmi Egyetem munkatársai emberi zsír-őssejteket vizsgálva azt találták, hogy a reszveratrol megakadályozza az elősejtek növekedését és felnőtté érését, valamint a zsír raktározódását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását