2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Veszélyes lehet a trafó

Veszélyezteti egy debreceni társasház lakóit Varga Zoltán szocialista önkormányzati képviselő szerint az a nagyfeszültségű transzformátor, amit a lakóépületbe akar telepíteni az egyik legnagyobb belvárosi beruházást, a Fórumot építtető magánbefektető.
2008. június 20. péntek 14:30 - Hírextra
Varga Zoltán - több érintett lakó társaságában - a helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy "a leendő Fórum monumentális, a belvárosi környezetbe semmilyen módon nem illeszkedő tömbjének energiaéhsége várhatóan hatalmas lesz. Ennek okán új többirányú villamoshálózati rendszert, új nagyfeszültségű transzformátort kell telepíteni, amely majd ki tudja szolgálni ezt az igényt".

Közölte, hogy a magánbefektető a számára legegyszerűbb, főként a legolcsóbb megoldás mellett döntött, amikor közérdekre hivatkozva a Rákóczi utca 1-5. szám alatti társasház épületét kívánja igénybe venni trafóházként. Teszi ezt annak ellenére, hogy a 32 lakásos társasház lakói kategorikusan elzárkóztak a trafó épületen belüli elhelyezésétől - tette hozzá.

Varga Zoltán szerint a lakók félelme nem alaptalan, hisz az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is - a Nemzetközi EMF Projekt keretében - vizsgálja az elektromos erőterek, többek között a hasonló transzformátorok indukálta káros élettani folyamatokat.

Ezen túl több, az Egyesült Államok egyetemein végzett tudományos kutatás is igazolta, hogy a vizsgált leukémiás betegek 91 százaléka elektroszmoggal (elektromos erőtér keltette mágneses tér) terhelt környezetben élt, aludt vagy dolgozott - jegyezte meg, hozzátéve: ismert a 2007-ben nyilvánosságra került, hasonló nagykanizsai eset is, ott egy 16 lakásos társasházban már 15 lakás lakói szenvednek rákos megbetegedésben (12-en azóta meghaltak), vélhetően szintén egy, a házba telepített transzformátor miatt.

A szocialista politikus úgy véli: két, egymással ellentétes érdek, vagyis a lakók, a tulajdonosok egészséges és nyugodt élet iránti vágya és ehhez fűződő alkotmányos joga, illetve a befektető "önös" gazdasági érdeke közül győzni látszik az utóbbi, amelyet álságos indoklással "közérdekként" tüntetnek fel.

Rámutatott arra: a szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a szükséges villamoshálózati korszerűsítésnek több olyan megoldása is lehetséges, amely nem érint lakóházakat, nem veszélyeztet emberi életeket, bár kétségtelenül nagyobb költségeket jelentene a beruházó számára. A tények alapján mégsem kétséges, hogy az építtető a szakhatósági engedélyek birtokában a számára a legolcsóbb megoldást választja: a társasházba telepíti a nagyteljesítményű trafót - tette hozzá Varga Zoltán.

A szocialista képviselő elmondta azt is, hogy a lakók elkeseredésükben a térség fideszes önkormányzati képviselőjéhez, illetve közmeghallgatás keretében a közgyűléshez fordultak, a fideszes többségű testülettől azonban "rideg elutasítás" volt a válasz.

Feltette a kérdést: ezek ismeretében jelent-e bármit is a közösség érdeke a fideszes képviselőknek, s melyikőjük fogja a házban lakó húsz gyermek szüleivel közölni, hogy "a gyermekük leukémiás megbetegedésének kockázata a trafó telepítése után jelentősen megnő".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását