2024. március 29. - Auguszta

Belga és magyar programok a Trafóban

Kétnemzetiségű hónapnak néz elébe a Trafó Kortárs Művészetek Háza: áprilisban belga és magyar programok váltakoznak majd a budapesti intézményben - tájékoztatta Turóczy Zsuzsa sajtóreferens az MTI-t.
2008. március 28. péntek 08:43 - Hírextra
A hónapot egy "kortárs klasszikus" táncelőadás nyitja meg: Belgium egyik legelismertebb koreográfusa, Wim Vandekeybus és társulata, az Ultima Vez érkezik Budapestre egy visszatekintő, összefoglaló koreográfiával.

A flamand táncélet meghatározó alakja 20 év történetét eleveníti fel. A Spiegel olyan best-of előadás, amely nemcsak extrém, veszélyes helyzetekből, de kirobbanó energiából és a táncosok fizikai erejéből is ízelítőt ad április 4-én és 5-én - közölte a sajtóreferens.

A másik belga csapat az Abattoir Fermé színházi formáció, amely egyedi formanyelvéről és az érzékszervekre ható, lebilincselő előadásairól ismert Európa-szerte. A Moe maar op en dolend, azaz "valaki, aki teljes kimerültségben bolyong" hangulatát David Lynch, Cronenberg és Hitchcock filmjeihez szokták hasonlítani. Az április 11-én és 12-én látható darabot szürreális, kiszámíthatatlan helyzetek és a költőiséget sem nélkülöző, borzongató jelenetek jellemzik - olvasható a közleményben.

Kalevala címmel premierre készül Horváth Csaba és a Fortedanse. Az április 18-i és 20-i előadás, amelynek zenéjét a világhírű dzsessz-zenész, Nils Petter Molvaer jegyzi, a finn nép ősi életéről, a világról alkotott képzeteikről és rendkívüli képességekkel rendelkező hősökről szól. A produkciót, amelyben a szöveg, a zene és a tánc egyformán szerephez jut, a tavalyi Lábán Rudolf-díj által elnyert pénzösszegből valósítja meg a koreográfus.

Visszatér a Trafóba április 7-én a TÁP Színház Vajdai Vilmossal és a Minden Rossz Varietével, a hónap végén pedig a Krétakör Színház látható A jég című, Mundruczó Kornél által rendezett előadással.

A Trafóban április 22-én nyílik az Impex - A könyv című kiállítás. A West Balkán bezárásával otthontalanná lett Impex galéria június 1-ig a Trafó Galériába költözik, ahol egy térbeli könyvet, egy komplex installációt mutat be, gondolatok térbeli, vizuális kiterjesztését. Mindehhez nyilvános beszélgetések, viták és előadások kapcsolódnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását