2024. április 19. - Emma

Haláltábor a színházban

Az auschwitzi koncentrációs tábor működésének szemléltetésére tesz kísérletet fabábok ezreivel a Hotel Modern holland társulat a Camp (Tábor) című produkcióval, amelyet pénteken mutatnak be Budapesten, a Trafó Kortárs Művészetek Házában - tájékoztatta Tur
2008. február 17. vasárnap 11:23 - Hírextra
A Hotel Modern 1996-ban alakult, Pauline Kalker és Arléne Hoornweg színész, valamint Herman Helle képzőművész-performer vezetésével. Előadásaikban a színház és a bábművészet között keresnek kapcsolatot, a képzőművészet egyes elemeit is bevonva a munkába. A magát színházi kollektívaként meghatározó alkotócsoport nem ismeretlen Magyarországon, az első világháborúról szóló előadásuk, a The Great War néhány éve szerepelt már a Trafó műsorán.

"A dokumentumot és a fikciót, a tragikus realitást és az illúziók világát mesterien elegyítő társulat formanyelve a film és a képzőművészet határvidékeit érinti, legújabb előadásuk pedig egyenesen a lehetetlent kísérli meg: a történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosságát mutatják be" - közölte Turóczy Zsuzsa.

A LOW holland-flamand fesztivál keretében látható, 12 éven felülieknek ajánlott előadás "terepasztalra animált történelem", amelyben a sajtóreferens tájékoztatása szerint "élethűen felépített barakkokkal, apró fabábok ezreinek segítségével ábrázolja a társulat az auschwitzi koncentrációs tábor, a halálgyár mindennapi működését". Egy szó sem hangzik el, az alkotók óriás haditudósítókként minikamerákkal mozognak a díszletben, mozgatják a bábokat, közben filmezik a történéseket, a közönség pedig a kivetített képeket látva válik néma szemtanúvá.

A fesztivál szervezői úgy írták le a díszletet: a színpadot hatalmas Auschwitz-makett tölti be, amelyben túlzsúfolt barakkok sora, vasúti vágány, begördülő vonatszerelvény látható, s a kapu, rajta a felirattal: "A munka szabaddá tesz". A tábor modelljében több ezer kézzel gyártott bábu alakítja a rabokat és hóhéraikat.

A Camp bemutatója 2005 novemberében volt Rotterdamban. "Mind a fiatalabb közönséget, akiknek nincs közvetlen élményük a háborúról, mind az idősebb generációt és a koncentrációs táborok túlélőit egyaránt mélyen érintette a Tábor. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Tábor másodjára is bejárja Európát, azon belül Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba, Ausztriába és Magyarországra látogat el" - olvasható az összegzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását