2024. április 27. - Zita

Ötmillió alatti szeződések

A fideszes Répássy Róbert szerint a miniszterelnöki kabinetiroda számos alkalommal felesleges szerződéseket kötött külső cégekkel, a kormányszóvivő viszont azt mondta, csak indokolt esetben bíznak meg külső szakértőket. A két fél erről azután nyilatkozott
2008. június 20. péntek 11:51 - Hírextra

A fideszes politikus csütörtökön levélben kérte Ficsor Ádámtól, a miniszterelnök kabinetfőnökétől, hogy betekinthessen a dokumentumokba, majd pénteken délelőtt Budai Bernadett kormányszóvivő és a sajtó jelenlétében nézhette meg azt a 72 szerződést, amelyet összesen több mint 90 millió forint értékben az elmúlt egy évben kötött a miniszterelnöki kabinet.
Répássy Róbert ezt követően újságíróknak azt mondta: a kormány pazarlóan bánik az adófizetők pénzével; számos esetben felesleges párhuzamosságot tapasztalt, mert olyan tanulmányokat rendeltek meg, amelyeket a szaktárcák feladata lenne elkészíteni, de voltak olyan szerződések is, amelyek célja is megkérdőjelezhető.
A Fidesz jogi kabinetvezetője négy szerződés esetében a megbízás alapján elkészült tanulmányt is elkérte a kormányszóvivőtől, aki ígéretet tett arra, hogy eljuttatja a képviselőhöz.
Répássy Róbert kíváncsi volt például az "állami vezetők operatív marketingjéről" szóló anyagra, amelyben szerinte öltözködési és viselkedési tanácsok szerepelhetnek. Azt is meg akarta tudni, hogy Batiz András volt kormányszóvivő cége 4,9 millió forintért milyen tanácsokat adott a feketegazdaság elleni küzdelem témájában. A fideszes politikus szerint ez utóbbi esetben a színlelt szerződés gyanúja is felvetődik, hiszen egy korábbi köztisztviselőt foglalkoztatnak tovább tanácsadói minőségben.

A politikus elkérte az egészségügyi reformmal kapcsolatos tanulmányt is, ami szerinte azért felesleges, mert az egészségügyi reformkommunikációnak milliárdos költségei voltak. Répássy Róbert szintén kíváncsi volt az élettársi viszony jogi kérdéseit taglaló anyagra, mert szerinte az erről szóló törvényjavaslatot előkészítő igazságügyi minisztériumnak kellett volna tető alá hoznia a hatástanulmányt is.

Budai Bernadett ugyanakkor úgy vélte, a miniszterelnöki kabinet akkor köt ilyen szerződéseket, ha a munkát csak külső szakértő tudja elvégezni, például egy minisztérium apparátusa kapacitás- vagy szaktudás hiánya miatt erre nem alkalmas.

A kormányszóvivő szerint egy minisztériumi főosztályvezetőnek vagy osztályvezetőnek a napi munkája mellett nincs kapacitása arra, hogy tanácsot adjon vagy több oldalas tanulmányokat írjon, és nem is lehet tőlük ezt elvárni. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindig minden kormány alkalmazott küldő szakértőket, és ez az Orbán-kormány időszaka alatt is így működött. Ilyen volt az olimpia megvalósíthatóságának tanulmánya, amelyet 500 millió forintért egy külső cég végzett el, nem pedig az akkori sportminisztérium - jegyezte meg.

Az MTI vasárnap írt arról, hogy a miniszterelnöki kabinet összesen több mint 90 millió forint értékben kötött ötmillió forintnál kisebb értékű megbízási szerződéseket az elmúlt egy évben. A listát Daróczi Dávid kormányszóvivő adta ki az MTI kérésére. A lista szerint tavaly június végétől 72 ilyen megbízási szerződés született. A szerződések többsége a kommunikációhoz, a PR-hez és az Új Tulajdonosi Programmal összefüggő teendőkhöz köthető.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását