2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ettől leszünk mozgékonyak

Jelentősen csökkenti az izületi csúz kialakulásának veszélyét az alkohol: aki hetente legalább öt italt megiszik, feleakkora eséllyel betegszik meg ebben a fájdalmas kórban - számoltak be kutatásaik eredményéről svéd szakértők.
2008. június 6. péntek 07:27 - Hírextra
A Karolinska Intézet kutatói 2750 embert vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, milyen környezeti és genetikai rizikófaktorok vezetnek a betegség kialakulásához.

Megállapították, hogy minél többet iszik valaki, annál kevesebb esélye van az izületi csúz kialakulásának. Az alkohol ugyanis csökkenti a szervezetben a gyulladást, ami ezt a fájdalmas, az izületeket eltorzító és megbénító betegséget okozza, amely elsősorban az antialkoholistáknál alakul.

Az, aki hetente legalább öt italt iszik, 40-50 százalékkal csökkenti a betegség kialakulásának veszélyét - és ez független attól, hogy nőről vagy férfiról van-e szó. Azokat, akik hetente 1-5 italt isznak, átlagosan fenyegeti a veszély, amely az antialkoholistáknál ennél kissé magasabb.

Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás csökkenti a betegség súlyosságát. A dohányzás viszont növeli a veszélyt azoknál a betegeknél, akik genetikailag hajlamosabbak rá.

Robert Moos professzor, a betegség egyik nagy-britanniai szaktekintélye azonban óva int attól, hogy túlságosan messzemenő következtetéseket vonjanak le a svéd kutatás eredményéből. Arra figyelmeztetett, hogy a rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás ártalmas az egészségre, és ezek a veszélyek jelentősebbek, mint a potenciális előnyök.

Hangsúlyozta azt is, hogy a túl sok alkohol különösen veszélyes, ha bizonyos reumaellenes szerekkel együtt jut a szervezetbe; ilyen esetben májkárosodás alakulhat ki.

Osteoarthritistől eltérően - amely feszüléssel és a lábizületek elhasználódásával jár, s amelytől a mozgás nehézkessé és fájdalmassá válik - az izületi csúz nem elsősorban idős korban alakul ki, hanem minden korosztályt fenyeget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását