2024. április 26. - Ervin

A nagy has veszélyes

A hasi elhízás akkor is a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, ha még nem jár lényeges testsúlytöbblettel. A most befejeződött Szívgyógyász Világkongresszus egyik ülésszakán ezt a sokak számára kellemetlen fölismerést hangsúlyozták a szakorvosok
2008. május 26. hétfő 09:27 - Hírextra

A legújabb adatok szerint az emberi történelem során először több Földünkön az elhízott ember, mint az éhező, vagyis - a mezőgazdasági válság ellenére - a kövérek világában élünk.

A Buenos Aires-i világkongresszus előadói kiemelték annak fontosságát, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázataként megjelenő elhízásban a zsírszövet megoszlása igen jelentős szempont. Előfordulhat az is, hogy a testtömeg-index a normális értéktartományban helyezkedik el, de ha felhalmozott zsír a hasüregben található, az infarktus kockázata nőtt.

Ráadásul az érelmeszesedés kockázati tényezői közül az elhízás ritkán jár egyedül. Gyakori az úgynevezett szív és anyagcsere tünetegyüttes: a magas vérnyomás és a kóros vérzsírszint, a kezdődő vagy már kialakult cukorbetegség kíséri a hasi elhízást.

Ez azt jelenti, hogy ezeket párhuzamosan, együtt kell kezelni. Arra is rámutattak a kutatók, hogy az egyes tényezők javulása a többi rizikófaktort ugyancsak kedvező irányba mozdítja el: a testsúly alapos csökkentése például a vérnyomást és a vércukor szintjét is javítja. A hasi elhízás kezelése megfelelő étrendi változtatásokat igényel, de az utóbbi időben olyan gyógyszer is megjelent, amely ugyancsak jó hatású a szív és anyagcsere tünetegyüttes többi elemére is.

A kutatók már sok ezer túlsúlyos embert kezeltek a rimonabant nevű készítménnyel világszerte. A szer segíti a fogyást, és ami még fontosabb: a visszahízás kockázatát is jelentősen csökkenti. A szív és anyagcsere tünetegyüttes többi szimptómája - például a magas vércukorszint vagy a magas vérnyomás - hasonlóan jó irányba mozdulnak el.

A szakemberek kiemelték, hogy a rimonabant ennek megfelelően nem fogyasztószer, hanem a szív- és érbetegségek megelőzésének, kezelésének alapvetően újszerű lehetősége. A gyógyszer forgalomba hozatalát az Európai Unió illetékes gyógyszerengedélyező hivatala már jóváhagyta, és több tagországban már kapható, sőt az egészségbiztosítás is támogatja, mivel a megelőzést elősegítve költséghatékony kezelés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását