2024. április 26. - Ervin

A féktelen piálás elleni harc legújabb ötletei

Autóelkobzás, Happy Hour beszüntetés, esetleg esti szeszesital-eladási tilalom. Európa legtöbb nemzete küzd az egyre növekvő alkoholfogyasztás ellen. Az országok izgalmas ötletekkel próbálják visszaszorítani mámorra vágyó polgáraikat.
2008. június 8. vasárnap 11:59 - Pénzes Dávid
Erősödik az alkohol elleni fellépés az Unióban. Olaszországban május vége óta elkobozhatják azoknak az autóját, akik a megengedett alkoholszintet túllépve próbálják irányítgatni vasszekerüket. A francia kormány legfrissebb ötlete pedig a „Happy Hour” betiltása. (Az enyhe cinikussággal „Boldog Óráknak” nevezett csalogató időszakban a bódulni vágyók jóval olcsóbban juthatnak alkohol tartalmú nedűhöz, mint egyébként.) Másik komoly terv a diszkókban teljesen megszüntetni az üveges italok árusítását. Ettől persze sem a diszkótulajdonosok, sem a bortermelők, és a vendéglátóhelyek sem ugranak ki a bőrükből. És nyilván a bulizni vágyó fiatalok sem.

De vidám reakciót váltott ki az új londoni főpolgármester legújabb döntése is. Miután Boris Johnson júniustól életbe léptette az alkoholtilalmat a metrón, buszokon, villamosokon és a HÉV-en, az angol főváros nehezen zabolázható fiatalsága az „Utolsó kör a metrón” címmel gigabulit hirdetett. Az eredmény ismert: üzemzárásig folyt a lé a metró és a torkok alagútjain, némi tipikusan angol járulékkal, jelesen apró torzsalkodások és dúlások tarkították az utolsó kicsapongást, majd hánytak az egészre és angolosan távoztak.

Sokat iszunk mi is

A rossz statisztikára válaszul az utóbbi időkben vannak hazánkban is próbálkozások. (Az Európai Unióban majdnem mi iszunk a legtöbbet. Csak Csehország és Luxemburg előz meg az egy főre jutó fogyasztásban.) Ám a pia elleni harcot jelenleg csak a regionális törvényhozás tűzte zászlajára. A fővárosban két éve nem lehet már közterületen alkoholt inni és egyre több kerület korlátozza az esti boltokban az alkohol árusítását (általában 23 és 6 óra között tilos szeszesitalt árulni). Debrecen bizonyos boltjaiban idén júliustól 22 és 6 óra között nem vásárolhatunk alkoholt.

Ezek a rendelkezések az árusítóhelyek környékén élők nyugalmának megőrzését szolgálják. Mármint elvben. Mert a szórakozó helyeken bátran bedobhatjuk kedvenc italunkat, a boltokban pedig ha nagyon akarjuk pult alól is megszerezhetjük a kétdekást. Aztán meg mehet az óbégatás, míg a lakók nem rángatják oda az éjszakás járőrt.

Az amerikaiak nem felejtették el a whiskyt

Az amerikai és finn alkoholtilalom
Az 1920 januárjában életbe lépett alkotmánymódosítás értelmében 13 éven keresztül az Egyesült Államok területén tilos volt a több mint 0,5 százalék alkoholtartalommal rendelkező szeszesitalok exportja, importja, eladása, gyártása és fogyasztása.

1919-ben Finnország is bevezette a teljes alkoholtilalmat. Ám 1932-ben a kormány kénytelen volt beismerni, hogy intézkedésével csak az illegális szeszkereskedelmet virágoztatta fel.
Az emlékezetesek az Egyesült Államok-beli alkoholtilalom eredményei. Az amerikaiak nem felejtették el sem a whiskyt, sem a sört és általában semmilyen alkoholt. Ezzel szemben kellemes pénzbevételhez segítettek jó néhány maffia családot. Az alkoholizálás természetes jelensége az emberiségnek. Magyarul iszunk mióta világ a világ.

A cél persze világos. A statisztikák szerint a túlzott alkoholfogyasztás – azon kívül, hogy komoly betegségeket okoz – felelős az egyre több közúti balesetért, rongálásért, testi sértésért. Ám a fentiekben említett legaktuálisabb ötletek picit olyanok, mintha az erdőtüzet pisilve szeretnénk eloltani. Ahogy a tűznél is a kiváltó okot kell megszüntetni, ti. a gyufát eldobó okostojások nevelésében kell elérni, hogy még viccből sem, úgy az alkoholnál sem a poharat kell két polccal feljebb tenni az érte nyúló kéztől: az alkoholfogyasztási szokásokban kellene változásokat elérni.

Globális stratégia várható

Meg lehet tehát tiltani az alkoholt közterületen, bárokban, buszon, vagy akár egy egész országban, az eredmény kétséges. Esetleg el kellene gondolkozni más módszereken is. Talán nem a ruhásszekrénybe kell eldugni a pálinkát, hanem kialakítani a helyes viselkedésformát, hogy a vitrinben lévő üveget nyugodtan a helyén hagyhassa a nagyfater.

Az Országos Addiktológiai Intézet 2006-os tervezetében olvasható alkohol-politikának mára határokon túlnyúló területekre vagy akár az egész Európai Unióra kell vonatkoznia. Mi több, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális stratégiát tervez, hogy felvegye a küzdelmet a fiatalok tivornyái és más, ártalmas alkoholfogyasztási szokások ellen.

Egyelőre viszont csak az ötletelés megy, a legkülönfélébb szabályokat találják ki az ügyeletes agykoptatók, de foganatja vajmi. Úgy tűnik, nem ettől lesz megváltva a csend, vagy kiiktatva a részeg vezető. A foci EB meg a nyakunkon, aminek folyományaképp sokkal sűrűbben fognak kiürülni a söröshordók, mint egy átlagos, szürke és meccstelen időszakban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását