2024. április 20. - Tivadar

Fiatalokat gyilkol a kórokozó

Legalább 24, egyébként fiatal és egészséges embernél okozott halálos tüdőgyulladást egy kórokozó a 2006-2007-es influenzaszezonban, jelentették be amerikai kutatók kedden.
2008. június 4. szerda 15:47 - Hírextra
Sok esetet a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okozott, közölte az Egyesült Államok Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központja (CDC) által vezetett csoport.

Néhány páciens négy napon belül meghalt, és többeket nem MRSA-val kezeltek eredetileg, mert a kezelőorvosuknak elképzelése sem volt arról, hogy mivel állnak szemben.

Mindez befolyásolja a következő influenzaszezon tervezését és az egy esetleges világjárványra való felkészülést is - mondta Alexander Kallen, a CDC munkatársa, a kutatás vezetője.

2006 novembere és 2007 áprilisa között 19 államból 51 Staphylococcus aureus által okozott, közösségben szerzett tüdőgyulladásról érkezett jelentés, írja az Annals of Emergency Medicine című szakfolyóirat. Az esetek 79 százalékában ellenálló baktérium (MRSA) okozta a tüdőgyulladást.

A páciensek átlagéletkora 16 év volt, egyharmaduknál influenzát állapítottak meg, de 40 százalékuk tökéletesen egészséges volt. 24 páciens halt meg, átlagosan négy nappal azután, hogy a tüdőgyulladást megállapították náluk. Az influenzás betegek kétszer nagyobb eséllyel haltak bele a staphylococcus által okozott tüdőgyulladásba.


Az MRSA-t egyszerű érintkezéssel, akár kézfogással adják át egymás közt az emberek, majd megtelepedik az új "gazdán". A Staphylococcus aureus gyakori kórokozó, bármely vizsgált időpontban az emberek 30 százalékának bőrén, orrában megtalálható úgy, hogy közben nem betegíti meg őket.

Kallen szerint elképzelhető, hogy az MRSA által okozott tüdőgyulladás-esetek száma nem nőtt, csak nagyobb figyelem fordul feléjük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását