2024. április 20. - Tivadar

Megjósolja a csontritkulást az új módszer

A csontszövet mennyiségének a megcsappanása, a csontritkulás a csontanyagcsere leggyakoribb betegsége, amely halálos kimenetelű csonttörések okozója is lehet. Korai felismerését nehezíti, hogy a kezdődő folyamat tünetmentes, a csontsűrűség mérésén alapuló
2008. május 30. péntek 10:01 - Hírextra
A csont és ízületi betegségek kezelésével foglalkozó orvosok IX. Magyar Osteológiai Kongresszusán áttörést jelentő, új betegmegtalálási módszert ismertetett dr. Horváth Csaba, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) elnöke.

A május 24-ig tartó balatonfüredi szakmai rendezvényen - ezernél több érdeklődő szakember előtt - Magyarországon először ismertették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) által az oszteoporózis diagnosztizálásában kiemelten támogatott, úgynevezett FRAX-módszert, amit a magyar szakmai társaság vezetője, dr. Horváth Csaba egyértelműen a jövő útjaként mutatott be. Mint kérdésünkre elmondta, mivel a mai gyógyszerek szinte egyformán hatékonyak, ezért az IOF új elnöke, dr. John A. Kanis vezetésével új stratégiát készítettek, ami már elsősorban nem arra koncentrál, hogy mivel kezeljék a csontritkulást, hanem arra, hogy kit kezeljenek. Távolról sem biztos ugyanis, hogy a csontsűrűségméréssel érintettnek diagnosztizált betegek mindegyikét nyomban gyógyszeres terápiába kell vonni. A szakemberek felismerték, hogy az általában alkalmazott módszerrel veszélyeztetettnek minősített betegek csupán egy részénél következik be a dagnózis megállapítását követő tíz évben csonttörés.

Az elindított gyógyszeres kezelés pedig főként azoknál hatékony, akik már törési kockázattal élnek.
A FRAX-módszer a klinikai rizikófaktorok és a denzitometria alapján együttesen számítja ki - immár nem az általános, hanem a nagyon konkrét - úgynevezett 10 éves abszolút törési valószínűséget.
- Ezzel az egyszerű és pontos módszerrel megbízhatóan meg lehet mondani, hogy adott egyénnek, a következő 10 évben hány százalék valószínűséggel lesz - csontritkulásból eredően - valamilyen törése - állította Horváth doktor, s hozzátette, hogy a következő lépésként az adott ország egészségügyi, pénzügyi vezetőinek majd azt kell megállapítaniuk, hány százalékos törési rizikó felett nyújtsanak támogatást az oszteoporózis elleni gyógykezeléshez. Feltehetően Svájcban már kisebb ez a határ (akár 5-10 százalék), nálunk esetleg csak a 10-20 százalékra becsült, vagy ennél is nagyobb kockázat esetén fog támogatást nyújtani az állam a gyógyszerek felírásához.
Az új módszerrel sokkal célzottabban lehet kiválasztani a kezelésre szoruló beteget, a költséghatékonyság tehát akár 50 százalékkal is megnövelhető. A csontritkulást kezelő nemzetközi orvostársadalom, az Egyesült Államok szakembereit is beleértve, jelenleg egyedüli eljárásként a Frax-módszert támogatja, ebben egységes az európai és az amerikai orvosi álláspont.
- Amennyiben az új módszerrel a népességi méretekben hatékonyabban lehet csökkenteni a csontritkulásból eredő törésszámot, még pozitivabb lehet az ellátás pénzügyi mérlege! - vonta le a gazdasági következtetést befejezésül dr. Horváth Csaba, a szakmai társaság elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását