2024. április 25. - Márk

Megint az alkohollal van gondja Vilmos hercegnek

Egy rekesz sört tartozik fizetni mindegyik bajtársának Vilmos herceg, a brit trón várományosa, aki haditengerészeti pályafutásának első napján elvétette a horgonyvetést.
2008. június 4. szerda 13:49 - Hírextra
Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebbik fia, II. Erzsébet királynő unokája - aki a második a brit trónutódlási sorban - másfél éve végzett a legpatinásabb brit tiszti akadémián, Sandhurstben, és ezekben a hónapokban rövid kiképzési időszakokat tölt el a brit hadsereg összes fegyverneménél.

Vilmos - miután a légierőnél alapszinten kitanulta a harci repülőgépek és helikopterek vezetését - ezen a héten a királyi haditengerészet kadéti egyenruháját öltötte magára.
Első feladata - mint minden tengerészújoncé - az volt, hogy a dartmouthi haditengerészeti akadémia kiképzőhajóján horgonyt vessen. Ennek módja az, hogy egy pöröllyel ki kell ütni a horgonyláncot tartó csapszeget, így++ a horgony saját súlyánál fogva a vízbe zuhan.

Vilmos azonban - a kamerák kereszttüzében - meglehetősen sutára sikeredett mozdulattal elvétette az ütést, és a művelet csak a második kísérletre sikerült.

A törvényerejű hagyomány azonban azt diktálja, hogy a horgonyvetést elsőre elhibázó újonc egy-egy rekesz sört köteles fizetni zsoldjából a hajón szolgáló tengerésztársainak. Vilmos közölte, hogy természetesen tartja magát e kötelezettségéhez.

A 26 éves trónörökös két hónapot tölt a Royal Navy kötelékében, és a tervek szerint az alapkiképzés után az Iron Duke nevű fregatton szolgál majd.

Vilmos valószínűleg itt kerül majd a legközelebb a valós fegyveres bevetéshez, az Iron Duke ugyanis a karibi térségben járőrözik kábítószercsempészekre vadászva, és legénysége rendszeresen kutat át gyanús hajókat.

A herceg katonai pályafutása mindazonáltal nem lesz hosszú, mivel csak az a cél, hogy a fiatal trónörökös közvetlen ismereteket szerezzen a brit hadsereg működéséről. Vilmos ugyanis Nagy-Britannia királyaként majdan a fegyveres erők főparancsnoka lesz, ugyanúgy, ahogy a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő, aki e minőségében saját unokájának legfőbb elöljárója.

A dartmouthi haditengerészeti akadémia a mostani kisebb incidenstől eltekintve is komoly jelentőséggel bír a királyi család életében. Az uralkodó ugyanis, akkor még 13 esztendős hercegnőként, 1939 júliusában szüleivel, VI. György királlyal és Erzsébet anyakirálynővel hivatalos látogatást tett itt, és kisérőjükként egy fiatal tengerésztisztet jelöltek ki.

Az elegáns tiszt az egykori görög királyi família sarja volt, ma pedig úgy hívják, hogy Fülöp edinburgh-i herceg, és immár 61 éve a királynő hitvese...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását