2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Indul a gólyakampány

A gólyák védelme érdekében kiemelt kampányt indított a Magyar Madártani Egyesület: új webkamerát tett két gólyafészkek mellé és újabb helyszínekkel bővítette gyűrűzési programjait.
2008. május 26. hétfő 16:53 - Hírextra
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nagyhalászban a református templom tornyán, valamint a Pest megyei Tápiógyörgye egyik villanyoszlopán kaptak helyet a webkamerák, amelyek segítségével nemcsak a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai, hanem az internetezők is nyomon követhetik mi zajlik a gólyafészkekben. Ehhez csupán a www.golya.mme.hu című honlapot kell meglátogatniuk.

A képek alapján jól látható, hogy a nagyhalászi gólyafészekben már négy fióka kikelt és szépen fejlődik. A tápiógyörgyei gólya egyelőre nem engedi, hogy kiderüljön pontosan hány tojást rakott, kettőt biztosan és feltételezhetően hamarosan kikelnek belőlük a madárfiókák. A honlap további érdekessége, hogy az MME szakemberei webnaplón (blogon) rendszeresen közlik a madarakkal kapcsolatos legfrissebb információkat és a látogatók feltehetik nekik kérdéseiket. A webkamerákat a Magyar Telekom Hozzáad nevű program támogatásának köszönhetően helyezte ki az MME.

Magyarországon 2008-tól összesen kilenc webkamera figyeli a gólyákat, ebből nyolcat fehér, egyet pedig fekete gólya fészke közelébe tettek.

Lendvai Csaba, az MME gólya road show-jának koordinátora az MTI-nek elmondta: a gólyavédelmi kampányban Csongrád és Zala megye, valamint a Tápió vidék települései vesznek részt, így ezeken a helyszíneken gólya gyűrűzéseket szerveznek júniusban, amelyeken az érdeklődők is részt vehetnek. A pontos időpontok és helyszínek megtalálhatók a www.mme.hu című weboldalon. Még a nyáron szeretné elindítani az MME a gólya örökbefogadási és névadási akcióját is.

Magyarországon mintegy 4800-5000 gólyapár költ. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását