2024. július 14. - Őrs, Stella
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A kormány vonja vissza internetadó-tervét

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza az úgynevezett internetadó bevezetésével kapcsolatos elképzelését, mert az nehezítené a világháló magyarországi terjedését - mondta a párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetőj
2008. április 26. szombat 19:40 - Hírextra
Nem támogatunk semmiféle adóemelést, semmilyen új adónem bevezetését, különösen akkor nem, ha ez az internetre vonatkozik - mondta Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítás értelmében 0,8 százalékos járulékot vetnének ki az internetszolgáltatásra.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: a Fidesz és munkacsoportja egyaránt támogatja a kultúrát, a magyar kulturális életet, ám a kultúra támogatása nem történhet egy másik kultúra, nevezetesen az internet megsarcolásával.

Hozzátette: az Európában egyedülálló "internetadó" bevezetése értelmetlen, felesleges és átgondolatlan elképzelés, ami nehezítené ennek az eszköznek a terjedését és tovább mélyítené a ma meglévő digitális szakadékot. Mint Nyitrai Zsolt mondta, nem véletlen, hogy az utóbbi napokban e terv ellen az internetes szakmai és civil szervezetek is tiltakoztak.

A Fidesz elkészítette módosító javaslatait, amelyben egyrészt az "internetadó" eltörlését javasolja, másrészt a mobil telefonokkal kapcsolatban kezdeményezik, hogy a WAP és a MMS is kerüljön ki a járulékfizetés alá tartozó tevékenységek köréből.

Mint elhangzott, Magyarországon jelenleg mintegy négymillió ember napi szinten nem tud hozzájutni az internethez, az internetes tartalmakhoz. Digitális szakadék van, aminek megváltoztatása a Fidesz céljai között szerepel - szögezte le Nyitrai Zsolt.
Emlékeztetett arra, hogy 2008 az EU-ban az e-befogadás éve, és ezzel az európai uniós céllal sincs összhangban a kormány terve.

Az MTI-nek felvetésére, hogy ha a könyvszakmának fizetnie kell kulturális járulékot, akkor igazságos-e, ha ugyanezt az internet után nem kell fizetni, Nyitrai Zsolt azt mondta: az internet bármilyen megadóztatása elfogadhatatlan, ugyanakkor nem feladatuk, hogy igazságot tegyenek.
Az internet műfaja teljesen önálló és különleges, ezért sem támogatjuk semmiféle megadóztatását, megsarcolását - jegyezte meg. Hozzátette: az internet, a WAP és az MMS újként kerülne bele a szabályozásba, ám a kör szélesítését nem támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását